Autor: Põllumajandus.ee • 22. mai 2019

Umbrohutõrjeks abiks veebirakendus

Käes on põllukultuuride umbrohutõrje aeg. Eesti Taimekasvatuse Instituudis valmis taimekasvatuse pikaajalise programmi raames veebirakendus efektiivsete herbitsiidide valikuks lähtuvalt põllul kasvatatavast kultuurist ja esinevatest umbrohuliikidest.
Rakendus hõlmab nii suvi- kui taliteraviljade, suvi- ja talirapsi, herne ja põldoa umbrohutõrjet.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Arvutis ja nutiseadmes töötav veebirakendus on leitav ETKI kodulehe ikoonilt Herbitsiidide otsing. Rakendus hõlmab nii suvi- kui taliteraviljade, suvi- ja talirapsi, herne ja põldoa umbrohutõrjet.

Programm on loodud umbrohtude esinemise põllupõhiseks kaardistamiseks ning efektiivsete herbitsiidide optimaalsete kulunormide leidmiseks vastavalt põllul esinevate umbrohtude arvukusele ja kasvufaasile. Rakendus leiab taimekaitsevahendite registrist valitud kultuuril antud kasvufaasis kasutada lubatud herbitsiidid ning korrigeerib herbitsiidi kulunormi vastavalt põllul esinevate umbrohtude arvukusele ja kasvufaasile vastavalt põhimõttele, et põllul kus esineb vähem umbrohutaimi ja need on väiksemad, on võimalik saada sama tõrjeefektiivsus väiksema herbitsiidikoguse kasutamisega.

Arvestama peab, et vähendatud herbitsiidikogused toimivad efektiivselt vaid piisava soojuse ja niiskuse korral.

Kõigi herbitsiidide kohta esitatakse maksumus 2019. aasta märtsi jaehindades, mis võimaldab põllumehel valida soodsama hinnaga lahendusi.

Kaardistades põllul esinevad umbrohuliigid valib rakendus efektiivsed herbitsiidid ja soovitab nende optimaalsed kulunormid arvestades põllul esinevate umbrohuliikide arvukust ja kasvufaasi. Esitatud tõrjesoovitust saab hilisemaks kasutamiseks pdf-failina arvutisse salvestada või välja trükkida.

Rakenduse registreerunud kasutajate päringute andmed salvestatakse süsteemis, kust saab neid hiljem hõlpsasti leida. Selline lahendus võimaldab näiteks kaardistada põldudel esinevad umbrohuliigid nutitelefoniga ning andmeid ja tõrjesoovitusi hiljem arvutis analüüsida.

Rakenduse kasutamine annab põllumehele:

•kindluse, et ta kasutab kultuuril antud kasvufaasis kasutada lubatud herbitsiidi;

•soovituse efektiivse ja soodsa hinnaga herbitsiidi valikuks;

•võimaluse salvestada põllul esinevate umbrohtude ja kasutatavate herbitsiidide andmed.

Edukat taimekaitse hooaega!

Pille Sooväli, Mati Koppel

Eesti Taimekasvatuse Instituut

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960