Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 24. mai 2019

Jalutuskäik Botaanikaaias: Kuidas kasvatada magnooliat?

Tallinna Botaanikaaiast leiab mitmeid magnooliasorte – on nii roosade, valkjate, kollaste kui punaste õitega. Ka on neil erinevad õitsemisajad, on sorte mis õitsevad alles augustis-septembris. Mai kuu esimesel päeval oli täisõites kaks sorti – Loebneri magnoolia ja Hondo magnoolia.
Hondo magnoolia
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kahjuks oli öökülm õisi näpistanud ja kohati olid need muutunud pruuniks, jättes mulje nagu oleks puu juba ära õitsenud.

Külmanäpistatud Loebneri magnoolia.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Botaanikaaia metoodik Urmas Laansoo rõhutas, et kui on soov osta oma aeda magnoolia, siis tuleb valida sordid, mis on meie kliimas vastupidavad. „Umbropsu neid aianduspoest või puukoolist osta ei tasu. Eestis on kõige vastupidavam kindlasti Loebneri magnoolia. Ta ei karda talvekülma, ükski lehepung või õiepung ei ole talvekülma võetud, aga kuna ta puhkeb nii varakult kevadel õide, siis hilise kevadise öökülma suhtes on õied tundlikud. Ka on meie kliimasse hästi sobiv Jaapanist pärit magnoolia Hondo,“ rääkis metoodik.

Ta lisas, et kui magnoolia on juba aias olemas, siis ümber puu tüve ei soovita ta mingeid kaevamisi ega kobestamistöid teha, sest puul on palju pindmisi juuri ja nii võib neid kahjustada.

Hondo magnoolia
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

„Ka on tähtis see, et magnooliat ei tasu pügada, ta küll talub pügamist, aga nii kallist puust pole mõttekas n-ö hekki teha. Ka ei õitse siis puu nii nagu soovite, sest pügades lõikate ära õiepungad. Magnoolia õied tekivad ainult oksa tippu, need moodustuvad eelmisel aastal ja puhekvad õide varakevadel.“

Eesti suurim magnoolia kasvab Laansoo sõnul Põlvamaal Maaritsas, Karu järve ääres. „Muidugi pole see looduslik puu vaid on sinna istutatud 100 aastat tagasi. Puu on juba 16 meetrit kõrge. Seal on tegu teravalehise magnooliaga Magnolia acuminata L.“

Magnooliataime omanikuks saades tuleb teada, et Eesti kliimatingimustes peab kasvukoha valima võimalikult sooja ja tuulevaikse. Et taim rikkalikult öiseks võiks kasvukoht olla päikesepaisteline. Muldadest sobib parasniiske, hea õhustatusega, viljakas ja nõrgalt happeline muld. Puud istutades tasub lisada istutusauku veidi happelist rabaturvast. Kui on oodata külma talve, siis tasub noori puid kaitsta varjutuskangaga.

MIS ON MIS

Loebneri magnoolia, Magnolia × loebneri Kache (M. kobus × M. stellata)

Loebneri magnoolia on kuni 5 meetri kõrgune heitlehine põõsas või mitmetüveline puu. Lehed ON kuni 12 cm pikkused, tumerohelised. Õitseb mais enne lehtimist. Õied suured, sordist olenevalt kas valged või roosad, meeldiva lõhnaga. Väga külmakindel meie kliimas.

Hondo magnoolia, Magnolia kobus DC (lvv Kobus magnolija)

Hondo magnoolia looduslikud kasvualad on Jaapanis. Ta on heitlehine, laiuva võraga, 2-3 meetri kõrgune puu või põõsas. Valged ja lõhnavad õied puhkevad enne lehtimist mais. Hondo magnoolia on üks külmakindlamaid magnoolialiike.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960