Autor: Põllumajandus.ee • 8. juuli 2019

OTSE PÕLLULT: Eestimaa suvi on käes

Juulikuuga algas tavapärane Eesti suveilm. Vahel sajab vihma, siis piilub pilvede vahelt päike, temperatuurid jäävad allapoole 20 soojakraadi. See on andnud taimedele veidike hingamisruumi ja tõmbab tagasi tormakust viljade küpsemise suunas, kirjutab tänases blogipostituses põllumees ja BASFi agronoom Kristjan Kasearu.
Talioder on Kagu-Eesti põldudel varsti valmis saamas.
Foto: Kristjan Kasearu / BASF

Eelkõige on see väga tänuväärt suviviljade osas, mis alles lõpetasid loomise ja nüüd täituvad terad. Savisemate ja liivasemate kohtade peal oli juba näha, et taimed vaevlesid põua käes.

Esimesed kombainid on Eestimaa põldudel maherüpsi ja heinaseemneid juba ka koristanud.

Talioder on Kagu-Eesti põldudel varsti valmis saamas. See on ka meie põldudel esimene koristatav kultuur. Arvestades hetke ilmaprognoosi, mis lubab jätkuvalt heitlikku ilma, usun, et kõige varem saab koristama minna kusagil 10 päeva pärast.

Talinisud püsivad jätkuvalt üsna rohelised. Näha on, et fungitsiidide toime on olnud väga hea ja pähikud, lipuleht ning sellest järgmine leht on veel terved ja ilusad. See annab lootust, et ka terad täituvad täielikult ja saagikus tuleb hea.

Talinisud püsivad jätkuvalt üsna rohelised
Foto: Kristjan Kasearu / BASF

Suviteravilja põldudel on tingimused nüüdseks üsna head. Sademeid on tulnud juulikuus 20 mm, mis on mulla pindmise kihi läbi kastnud. Loodame, et ei tule suuri torme, mis võivad vilja murda ja räsida.

Suviteravilja põldudel on tingimused nüüdseks üsna head.
Foto: Kristjan Kasearu / BASF

Põldherne põldudel paisuvad hernekaunad ja õitsemine on lõppenud. Ei tea miks, aga sel aastal pole herne pikkuskasv nii suur kui möödunud hooajal. Samas viimase nädala vihmad on hernemassi muutnud raskeks ja näha on, et hernes vajub vaikselt külili. See pole muidugi koristamise vaatevinklist eriti tore. Lamandunud hernes kuivab aeglaselt ja põhjustab kombainerile peavalu. Õnneks on umbrohutõrje kenasti toiminud ja pole konkureerivaid umbrohtusid mis läbi kasvama hakkaksid.

Põldherne põldudel paisuvad hernekaunad ja õitsemine on lõppenud
Foto: Kristjan Kasearu / BASF

Sordivalik on oluline. Talirapside sordivõrdlus andis hea ülevaate, et InVigor sordid sobivad siinsetesse oludesse väga hästi. Plaanin sel sügisel taas neid külvata.

InVigor sordid sobivad siinsetesse oludesse.
Foto: Kristjan Kasearu / BASF

TASUB TEADA – InVigor rapsisordid

Rapsikasvatus on üks suurimaid väljakutseid. Kõigepealt on tarvis valida hübriid, mis areneb peale idanemist energiliselt ja valmistub õigesti talveks.

Miks tasub valida InVigor hübriidsort?

Hoolikas järelvalve seemnete kasvatamisel.

Seeme kasvatatakse isoleeritud „nakatamata“ põllul, millega välditakse lisandeid. Kogu turule tarnitud InVigor hübriidsordi seeme on eelnevalt kontrollitud, et see vastaks kõikidele püstitatud nõuetele.

Suurim õlisisaldus

InVigor hübriidsordid talletavad suurima õlikoguse, mis on kasvatajatele ja ümbertöötlejatele suur eelis ja suurendab seega põllukultuuri väärtust.

Haiguskindlus

InVigor hübriidsortidel on hea haiguskindlus mõningate haiguste vastu nagu tsülindrosporioos, fomoos.

Stabiilne tulemus

InVigor hübriidsordid tagavad usaldusväärse tulemuse mistahes ilmastikutingimuste korral. Regulaarsed uuringud põldudel ja kasvatajad erinevatest riikidest aitavad meil paremini mõista InVigor hübriidsortide kasvamist reaalsetes tingimustes.

Suurepäraselt arenenud juuresüsteem

InVigor hübriidsordid moodustavad kiiresti optimaalse juuresüsteemi niiskuse ja toitainete heaks omastamiseks. Sügisel hästi arenenud juurestik aitab taimel kergemini talvituda ja alustada kasvamist varakevadel. Tugeva juuresüsteemiga taimed taluvad paremini põuda ja taastuvad kiiremini kahjurite tekitatud vigastustest.

Kiirem regeneratsioon

InVigor hübriidsordid suudavad uskumatult kiiresti toibuda kahjurite või karmi talve poolt põhjustatud kahjust.

Paindlik külviaeg

InVigor hübriidsorte võib külvata hiljem ning kasvatada konkurentsivõimelise saagi ja tagada suurepärase õlikvaliteedi. Selle sordi seemned võib külvata ka jahedamasse mulda, kuid juurestik ja lehed arenevad kiiremini võrreldes samades tingimustes kasvavate teiste sortidega.

InVigor sortidega saad tutvuda SIIN.

Peagi algab talivilja külv. Aeg maa ettevalmistamiseks talirapsi külvi jaoks ongi käes. Põllule laotub sõnnik, mis koheselt ka maasse pööratakse.

Peagi alagab talivilja külv.
Foto: Kristjan Kasearu / BASF

Kristjan Kasearu, BASF Agricultural Solutions agronoom

Eelnevad OTSE PÕLLULT blogipostitused leiad SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960