Autor: Äripäev • 7. august 2019

Köögiviljade raketina kasvanud hind vedas inflatsiooni üles

Köögiviljade tootmine AS Sagros.
Foto: Andres Haabu
Aastaga 2 protsenti kasvanud inflatsiooni üks põhilisi vedureid olid juulis köögiviljade hinnad, mis on kasvanud 24 protsenti.

Kaubad olid 2018. aasta juuliga võrreldes 2 ja teenused 2,2 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuliga võrreldes langenud 1,1 ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 3,0 protsenti, teatas statistikaamet.

2018. aasta juuliga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim toit ja mittealkohoolsed joogid, mis andsid kogutõusust ligi poole. Sellest omakorda poole andis 24 protsenti kallinenud köögivili. Võrreldes eelmise aasta juuliga olid alkohoolsed joogid 5,7 odavamad, bensiin 1,7 ja diislikütus 0,2 protsenti odavam. Toidukaupadest on sama ajaga enim kallinenud kartul (94%), värske köögivili (20%) ja riis (11%) ning odavnenud kanged piiritusjoogid (10%).

Juuniga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim rõivaste ja jalatsite laialdased hooaja soodusmüügid. Rohkem mõjutasid indeksi muutust veel toit ja mittealkohoolsed joogid: värske köögivili odavnes 11,7%, kuid puuvili ja kartul kallinesid vastavalt 3,5% ja 20,1%. Alkohoolsed joogid olid 3% odavamad.

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105