Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 23. august 2019

Börs: hinnad käivad kord üles, kord alla

Nädala börsiuudised: toidunisu hinnad saavutasid uue põhja; rapsiseemnete hind tõuseb; maisi hinnad kukuvad; piimahinnad suure pakkumise tõttu surve all; naftahinnad tõusid.
Rapsiseemnete hinnad on viimasel ajal Euroopas võtnud suuna üles.
Foto: Dmitri Kotjuh / Jarva Teataja

Nädala märksõnad:

•Toidunisu hinnad saavutasid selle nädala keskel uue põhja. Pakkumine on suur ning Euroopa Liidu ekspordiperspektiiv ei ole kiita. Kuigi Venemaa konkurents turul pole eelmise aastaga võrreldav, on tema positsiooni üle võtnud Ukraina.

•Rapsiseemnete hinnad tõusevad, sest väiksem külvipindala on lõpuks kajastumas ka tootmisnumbrites. Mais on samuti langemas, sest USAs on tootmine oodatust suurem.

•Piimahinnad on augustis olnud surve all, sest Uus-Meremaa toodang kasvab ning kaubandussõda mõjub nõudlusele negatiivselt.

•Naftahinnad tõusid, kütusehinnad on aga mitu kuud languses olnud, mis annab lootust, et hinnad tanklates odavnevad.

Toidunisu hinnad saavutasid uue põhja

Euronexti nisufutuuride hinnad langesid kolmapäeval lepingu kõige madalama tasemeni, sest ülemaailmne pakkumine on suur ja nadi aktiivsus Prantsusmaa ekspordis tekitas pessimismi, vahendab Reuters.

Detsembrikuu toidunisu futuuride hind langes kolmapäeval 169 euroni tonnist. Nädala lõpetas futuur 170,5 euro tasemel. Tehnilist pilti vaadates on olukord praegu veel hea, sest 170 euro taset pole otsustavalt veel murtud. See võib tähendada, et hinnad põrkavad praeguselt tasemelt veidi üles.

Peamiselt on turge survestanud ootused, et ülemaailmne toodang saab olema korralik. Samuti on Lääne-Euroopa riikide tegevus eksporditurul jäänud nigelaks, mis hoiab hindu omakorda madalal. Olgugi, et konkurents Venemaalt on praegu tagasihoidlikum.

“Mulle tundub, et meid surutakse nurka,” ütles üks Prantsuse maakler. “Ukraina teeb eksporditurgudel Venemaa tööd.”

Nädala lõpus sai nisu tuge euro odavnemisest ja USAs toimunud hinnatõusust. Eelpool nimetatud põhjustel püsib nisu aga ka edaspidi madalal tasemel, ütlesid kauplejad. Seda juhul, kui positiivseid uudiseid ei tule.

“Uudiseid eriti ei ole ja kui neid ei tule, siis nisu püsib karuturul,” ütles üks kaupleja Reutersile. “Arvestades, et pakkumine on suur ning Euroopa tootmine on taastunud, on madalpunkt loogiline.”

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Rapsiseemnete hinnad tõusevad

Rapsiseemnete hinnad on viimasel ajal Euroopas võtnud aga suuna üles, lõpuks on madal toodang ja väiksem külvipindala turgu mõjutama hakanud.

Euroopas on saagikoristus juba peaaegu läbi, osa on Saksamaal ja Suurbritannias veel vaja koristada. Prognooside kohaselt ulatub selle aasta Euroopa Liidu tootmine 17 miljoni tonnini. Euroopa rapsiseemnete turg on väga kitsas seisus ning pakkumist ei ole piisavalt.

Rapsiseemnete hind kallines nädalaga 1 protsendi võrra ning tonn maksab praegu 379,5 eurot. Alates juuni lõpus saavutatud põhjadest on tooraine kallinenud aga 6 protsenti.

Rapsi hind.
Foto: Äripäev AS

Kehvemini on aga läinud maisil, mille hind on juulis saavutatud 180 euro tasemelt kukkunud 8 protsenti, 165 euroni tonnist (novembrikuu futuur). Peamiselt on see seotud olnud Ühendriikide turuga – sealne saagikus on olnud oodatust tunduvalt suurem. Tõsi küll, 2018. aasta tasemetele jäädakse siiski alla, aga kehv ilm ei ole nii palju kahju teinud.

Piimahinnad surve all

Augustis on vahepeal toimunud ka kaks GlobalDairyTrade piimahindade oksjonit. 6. augustil toimunud oksjonil odavnesid hinnad tublisti, sest pakkumine on kasvamas.

GDT hinnaindeks odavnes kokku 2,6 protsenti ning keskmiseks müügihinnaks kujunes 3253 dollarit tonnist. Täispiima pulbri hinnad kukkusid 1,7 protsenti.

Hindu on survestanud pakkumise suurenemine, peamiselt Uus-Meremaa toodangu kasv. “Augustis on see normaalne, sest Uus-Meremaa toodang hakkab turule jõudma,” ütles NZXi piimaturu analüütik Robert Gibson.

Nõudlus samuti tugev

Nõudlus olnud samuti tugev, eriti Põhja-Aasia oma. Analüütikud aga hoiatavad, et kaubandussõda USA ja Hiina vahel võib jüaani odavnema panna, mis muudab piima hiinlaste jaoks kallimaks.

“Me oleme hoiatanud, et Hiina nõudlus saab olema piimaturu hinnaliikumiste puhul võtmetähtsusega. Viimased arengud annavad märku, et Hiina tarbijanõudlus ja globaalne majanduskasv on aeglustunud,” ütles Westpac panga vanemökonomist Anne Boniface.

Viimasel oksjonil, mis toimus selle nädala kolmapäeval, langesid hinnad 0,2 protsenti.

Euroopas jõudis kooritud piima pulbri oktoobrikuu futuuri hind juuni lõpus 2220 euroni tonnist. Nüüd on hind langenud 5 protsendi võrra, 212 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri oktoobrikuu futuur (€/tonn). Allikas: EEX.

Arabica kohvifutuuride hinnad jõudsid teisipäeval aga viimase kolme kuu madalaima tasemeni, sest kardetakse, et pakkumine püsib suur. Arabica kohvi hind langes 93,4 dollarisendini naelast. Tõsi, reedeks oli hind taastunud juba 97,3 dollarini.

Suhkrufutuurid kallinesid 1,7 protsenti, 11,6 dollarisendini naelast. Londonis tõusis suhkru hind 312,3 dollarini tonnist.

Ka kakao hinnad on viimasel ajal tublisti langenud. Tonni eest tuleb välja käia 2230 dollarit.

Naftahinnad tõusuteel

Naftahinnad olid sel nädalal tõusuteel. Brenti toornafta tõusis 2,1 protsenti, 59,84 dollarini barrelist. WTI lisas 0,8 protsenti ja kauples reedeks 55,3 dollaril.

Turuosaliste sõnul on nafta hinna puhul tähtis see, mida teeb Föderaalreserv. Reedel toimub keskpankurite Jackson Hole’i kohtumine, mis peaks andma selle kohta vihjeid.

“Nüüd on kõik Fedi juhis Jerome Powellis kinni. Kas ta rõhutab USA majanduse tugevust või toob välja riskide kasv? Investorite tõlgendus tema jutust mõjutab turge,” ütles FXTMi turgude analüütik Han Tan.

Rotterdami 95 bensiini hind kauples nädala lõpuks 626 dollari tasemel. Viimastel kuudel on kütusehinnad langenud.

Rotterdami 95 bensiini hind.
Foto: Äripäev AS

Vaata eelmise nädala börsiuudiseid SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960