Autor: Anu Jõgi • 16. september 2019

HKScani Soome juht: nii hea ettevõtte kahjumisse viimine nõuab eriti halbu otsuseid

HKScani uus juhtkond on alustanud kolmeaastase kasumlikkuse parandamise programmiga. Sel aastal on ettevõtte omakapitali kõvasti tugevdatud, kontserni juhtimistasand viiliti kõvasti õhemaks ja ettevõtte Soome üksusest lahkus kokku 74 inimest.
Foto: ANDRES HAABU, Postimees/Scanpix
Eestis Rakvere lihakombinaati omava HKScani Soome üksuse juht Jari Leija on varem korduvalt olnud ametites, kus ettevõte on tulnud kindla käega korda teha, kirjutab Kauppalehti.

„Mind on ikka saadetud sellistesse kohtadesse, kus on tarvis suuri muutusi,“ ütleb ta ka ise.

2000. aastate algul vastutas ta HK Ruokatalo tootmise ja logistika eest, hiljem oli tema kätes kanakasvatusäri ja ettevõte tõusis kanalihatoodete alal Soome suurimaks. Aastatel 2007-2012 oli ta ettevõtte Soome üksuse tegevjuht, pärast seda läks ta teise samalaadse ettevõtte Atria teenistusse.

HKScani eelmise aasta teise kvartali kahjum oli Soomes 14 miljonit eurot, sel aastal jäädi miinusesse 2,7 miljoniga.

Eelmise aasta lõpust on HKScanis toimunud peadpööritavad muutused, novembris vahetas ettevõte päevapealt välja nii ettevõtte juhi kui ka nõukogu esimehe, detsembris veel kolm nõukogu liiget. Selle aasta aprillis lahkus veel neli valdkonna juhti, kelle oli paika pannud HKScani eelmine juht Jari Latvanen.

Muutuste taga on ettevõtte suurim omanik LSO Osuuskunta, kellel sai kõrini ettevõtte kahjumist.

„Nüüd kõik muidugi ootavad, mis muutused ees on. Kaljukindlalt saab ettevõte korda, selles pole kahtlustki,“ ütleb Leija.

Uus juhtkond on alustanud kolmeaastase kasumlikkuse parandamise programmiga. Sel aastal on ettevõtte omakapitali kõvasti tugevdatud, kontserni juhtimistasand viiliti kõvasti õhemaks ja ettevõtte Soome üksusest lahkus kokku 74 inimest.

Börsifirma reeglite tõttu ei saa Leija edasistest sammudest täpsemalt rääkida, kuid lubab, et aasta lõpus tuleb veel uudiseid.

Tekib küsimus, miks HKScani käsi on viimastel aastatel nii halvasti käinud. Vana juhtkonna lahkumise järel 2012. aastal pole ettevõte kasumit näinud, välja arvatud 2014. aasta, kui müüdi Poola üksus.

Leija ei taha eelmisi juhte süüdistada, kuid jutu jätkudes märgib, et nüüd on HKScani toodud professionaalid, et teha mis vaja, et ettevõte taas rööbastele saada.

„Ega meie masinal tegelikult midagi viga ole. Nii hea ettevõtte kahjumisse viimiseks läheb vaja eriti halbu otsuseid.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960