Autor: Põllumajandus.ee • 4. oktoober 2019

Künnimeister lõpetab koos oksjonitrakoriga

Viiekordne Eesti künnimeister Indrek Zilensk ja tema oksjonitraktorina tuntud MTZ 82 enam künnivõistlustel ei osale. "Nii otsustasin eelmisel sügisel pärast MM-i Saksamaal,“ ütles Kesa Agro OÜs töötav Indrek Zilensk.
Künnimees Indrek Zilensk.
Foto: Heino Laiapea

Indrek Zilensk on tulnud Eesti künnimeistriks järjestikulistel aastatel 2006.-2007. ja 2013.-2014 ning viimati 2017. aastal.

Alates 1996. aastast võistleb Helme kutsekooli kasvandik 1990. aastast pärit traktoriga MTZ 82. Esimene edu tuli kutsekoolidevahelistel võistlustel Kalle Sooveri juhendamisel.

"Esimesest pilgust oli näha, et see poiss on künnimees, kes kodust saanud kaasa esmased oskused. Kool ainult lihvis neid," meenutas tollane koolijuht Tarmo Tamm. "Küsimus oli selles, kas suudame ta lähetada igal aastal võistlustele."

Ka peale kooli lõpetamist sai Zilensk kasutada võistlustel koolile kuuluvat traktorit.

Meenutusi künnivõistlustelt. Fotod: Heino Laiapea.

Helme kool ühendati 1999. aastal Valga kutsekooliga Valga kutseõppekeskuseks ning 2011. aastal lõpetati õppetöö Valgamaa kutseõppekeskuse Helme osakonnas. Künnitraktor viidi Helmest Valga Kutseõppekeskusesse ja igal sügisel käis Indrek seda võistlusteks palumas.

2013. aastal pani Valgamaa Kutseõppekeskus vahetult enne künnivõistlusi eaka traktori oksjonile 2000 eurose alghinnaga. Õnneks reageerisid sellele teatele kiiresti Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli direktor Arnold Pastak ja õppetalu juhataja Riho Kala. Traktor sai Olustvere kooli nimekirja ja anti luba seda masinat edasi kasutada ka künnivõistlustel osalemiseks.

Eesti künnimeistritel on õigus järgneval aastal osaleda künni maailmameistrivõistlustel. See ongi pea ainus stiimul, mis mehi Eestis võistlema ajendab. Eesti Künniseltsi juhid ei pidanud 2014. aastal MTZga Eestit maailmameistrivõistlustel esindada auväärseks. Nad soovitasid ja pakkusid uuemat traktorit ja atra, kuid künnimeister jäi oma juurde.

Tulemused Eesti künnimeistrivõistlustel:

1. koht 5 korda

2. koht 6 korda

3. koht 2 korda

Osalenud MM-l 5 korda.

2014. aastal jaanuari kuus Äripäeva teemaveebis Põllumajandus.ee ilmunud artiklis "Meisterkündja Indrek Zilinsk läheb MM-le oma vana traktoriga" põhjendas Indrek Zilensk oma valikut nõnda: "Minu kindel tahe on minna Prantsusmaale oma adra ja tuntud traktoriga. Sellega ma tean, mida teha, kui on vaja atra 5 cm siia- või sinnapoole reguleerida. Teen seda nii, nagu oskan. MM pole eksperimenteerimiseks," kinnitas Indrek Zilensk. "Pealegi on selle traktori pärast nii palju vaeva nähtud."

Nii tuli Indrek veel kolmel korral Eesti meistriks ja sai oma MTZ-ga maailmameistrivõistlustel künda.

2011. aasta kevadest töötab Indrek Zilensk Sangastes OÜ Kesa Agros masinamehana ja elab Urvaste vallas Kassi külas. Sellest ajast on ta künnivõistlustel esindanud Kesa Agrot, varem Helme valda. Kesa Agro on toetanud Indreku osalemist künnivõistlustel.

Künnivõistlustel nägi Indrekut ikka koos juhendaja Kalle Sooveriga.
Foto: Heino Laiapea

"Kui traktor oleks 2013. aastal maha müüdud, siis ilmselt poleks ma jätkanud," tõdeb Helme kutsekooli põllumajanduseriala viimases lennus 2000. aastal lõpetanud Indrek Zilensk.

Indrek Zilensk on kui viimane mohhikaanlane nii nagu ka tema kauaaegsed võistluskaaslased Raido Kunila ja Kaspar Järvala. Künnivõistlus on neile kõigile oma hobi, millel tuleb peale maksta.

Oma adra võttis ta mullu sügisel töökojas lahti, sest detailid olid väga kulunud. Kuigi ka traktor vajas väikest remonti, on see nüüd töökorras.

Heino Laiapea, Kaspar Järvala künniklubi

LOE LISAKS:

Vaata, kes on võistlemas Eesti künnimeistri tiitlile

Aasta 2022 – Eesti võõrustab maailma tippkündjaid

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960