Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 11. oktoober 2019

Kasumlikkust parandav AGCO näeb põllumajandusele helget tulevikku

USA põllumajandustehnika tootja AGCO, kes teenib suure osa käibest Euroopast, on sektori tuleviku osas positiivselt meelestatud. Samuti on ettevõte oma kasumimarginaale parandanud, mis on aktsiale hoo sisse lükanud.
AGCO Fendt 900 004
Foto: ACGO

Põllumeestel ei ole viimastel aastatel väga hästi läinud – hinnad on madalad ning ilmastik püsib heitlik. Selle tõttu pole masinapargi uuendamisega kiirustatud, mille tõttu on AGCO müügitulu kasv peatunud. Samas on firma suutnud tootlikkust ja seeläbi ka kasumlikkust tunduvalt parandada.

Lisaks sellele on ettevõte ja ka analüütikud sektori pikaajalise perspektiivi osas positiivselt meelestatud, mille tõttu tasub aktiivsemal investoril AGCO aktsiale silm peale panna.

“Pikemas perspektiivis oleme põllumajandustoormete põhinäitajate osas positiivselt meelestatud, mis peaks tootjate sissetulekutele hästi mõjuma. Samuti peaks sektor kasvu jätkama,” ütles ettevõtte tegevjuht Richenhagen.

Kasumlikkus paraneb

AGCO käive küll langes, aga kasumit suudeti tõsta 38 protsendi võrra. Ettevõtte juhtkond on enesekindel, et marginaale annab veelgi parandada.

“Teist kvartalit iseloomustas marginaalide kasv kõigi regioonide lõikes. Samuti kasvas kasum aktsia kohta märkimisväärselt,” ütles AGCO tegevjuht Martin Richenhagen. “Me oleme marginaalide tõstmiseks palju tööd teinud ning see aitas raskes turuolukorras hästi toime tulla. Käive jäi samale tasemele, aga kasumit suutsime kasvatada.”

Need sammud on ettevõtte aktsiale hoo sisse lükanud. Tänavu on aktsia tõusnud lausa 39 protsenti, 76 dollarini.

AGCO aktsia on võtnud suuna üles. Allikas: Reuters

Richenhagen nentis, et ettevõte on materjalikulude vähendamiseks ja tootlikkuse tõstmiseks palju vaeva näinud. “Olgugi, et vähendasime nõudluse tõttu tootmisplaane, oleme kasumiprognoose tõstnud. See peegeldab meie enesekindlust, et suudame marginaale veelgi parandada.”

Tegevjuht lisas, et piimahindade praegune tase toetab sektorit ning seeläbi ka nende tegevust. Ettevõte prognoosib, et nõudlus tehnika järele peaks tänavu jääma Lääne-Euroopas 2018. aastaga võrreldes samaks.

Pikaajaline pilt positiivne

Analüütikud on AGCO ja põllumajandussektori osas aga kahte leeri kogunenud. Ühelt poolt saadakse aru, et põllumajandussektor peaks pikaajaliselt kasvama ning nõudlus pigem suureneb. Teisalt on turul mitmeid lühiajalisi faktoreid, mis sektori ettevõtteid negatiivselt mõjutavad.

Investeerimisfirma Jeffriesi analüütik Stephen Volkmann tõstis AGCO hinnasihti suvel 70 dollarilt 90 dollarini ning andis aktsiale ostusoovituse. Volkmann usub, et järgmise paari aasta jooksul peaks põllumajandustoormete hinnad tõusma.

“Ilmastikuga seotud mured ning nõudluse väljavaate paranemine aitavad globaalset teraviljade ja kariloomade turgu tasakaalu viia,” kirjutas Volkmann suvel. “Järgmiseks paariks aastaks prognoositakse kõrgemaid hindu.”

TASUB TEADA

AGCO aktsiat katab Reutersi andmetel kokku 19 analüütikut. Seitse analüütikut on andnud aktsiale ostusoovituse, neli neist on “tugevad” ostusoovitused. Hoida soovitab aktsiat kaheksa analüütikut ja müüa neli analüütikut.

Volkmann rõhutas, et tema vaatab pikaajalist pilti ning AGCO aktsiast huvitatud investorid peaksid sellega arvestama.

JPMorgani analüütik Ann Duignan otsustas juulis aga AGCO aktsia ostusoovitusest loobuda ning nüüd on ta neutraalsel seisukohal. Ta usub, et 2019. aasta tulemused saavad ilmastiku tõttu olema volatiilsed ning ettevõtte hinnatase on veidi liiga kõrge. Samuti mõjutavad firmat negatiivselt USA-Hiina kaubanduspinged.

Dividendi tõstmiseks on ruumi

AGCO dividenditootlus on küllaltki kesine – vaid 0,84 protsenti. Samas on ettevõte viimase aasta kasumist maksnud dividendidena välja vaid 17 protsenti, mis tähendab, et ruumi maksete tõstmiseks on küllaga. Ettevõte on suutnud ka viis aastat järjest dividendi tõsta.

Ettevõtte viimase 12 kuu tagasivaatav hinna ja kasumi suhe (P/E) on 15,4. Tegemist on küllaltki soodsa tasemega, sest näiteks S&P 500 indeksi sama näitaja on 18,4. Investeerimisfirma Zacksi andmetest selgub, et tööstusmasinate tootjate turu keskmisega võrreldes on see veidi madalam, mis on hea märk.

Käivet mõjutasid ebasoodsad valuutakursid

AGCO käive ulatus selle aasta teises kvartalis 2,4 miljardi dollarini. Võrreldes eelmise aastaga langes käive 5 protsenti. Tulemusi mõjutasid negatiivselt ebasoodsad valuutakursid. Kui nende mõju välja arvata, tõusis käive 0,1 protsenti.

Kohandatud puhaskasum aktsia kohta kasvas aga 1,82 dollarini, mullu samal ajal oli see 1,32 dollarit. Analüütikute ootustest oli number tunduvalt suurem.

Esimese poolaasta lõikes langes müügitulu 2,8 protsenti, 4,4 miljardi dollarini. Kui valuutakursside mõju välja jätta, kasvas käive hoopis 2,9 protsenti.

Euroopas kasvas AGCO müük 2019. aasta esimese kuue kuuga 5,8 protsenti (eelmise aasta sama ajaga võrreldes). Tulemusest on ebasoodsad valuutakursi liikumised välja arvestatud. Eriti hästi läks ettevõttel Prantsusmaal, Kesk-Euroopas ja Saksamaal, kehvemini Skandinaavias.

Käibekasvu tänavu ei oodata, aga kuna ettevõte on suunanud oma fookuse marginaalide parendamisse, prognoositakse majandusaasta kohandatud kasumiks aktsia kohta 5,10 dollarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960