Autor: Põllumajandus.ee • 15. november 2019

M.V.Wool: meie tooted on ohutud

Tarbijateni jõudvad AS-i M.V.Wool tooted on ohutud, toiduohutus on tagatud ning oht rahva tervisele on välistatud AS-ile M.V.Wool kehtestatud nulltolerantsi tingimustes. Siiski soovib ettevõte täielikult välistada listeeriabakteri tüübi ST1247 esinemise tehases, milleks esitas ettevõte 13. novembril Veterinaar- ja Toiduametile (VTA) tegevuskava nimetatud bakteritüübist vabanemiseks, teatas M.V.Wool.
M.V.Wooli tootmine.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

„VTA-ga on meil kokkulepe, et täpne tegevuskava selgub peale M.V.Wooli Harku tehasest 23. oktoobril võetud proovide sekveneerimist ehk tüve määramist. Seni jätkab M.V.Wool tootmise regulaarse puhastamise ja kontrolliga, et tagada toidu ohutus,“ ütles M.V.Wooli nõukogu esimees Meelis Vetevool. Ta lisas, et ettevõte ootab VTA juhtkonda tehasesse, et nad saaksid isiklikult tutvuda M.V.Wooli jõupingutustega puhta toidu tagamisel.

LOE LISAKS:

M.V.Wooli tehast ähvardab sulgemine

Vetevool kinnitas, et igasugune listeeriast tingitud oht rahva tervisele on välistatud, kuna M.V.Wooli Harku ja Vihterpalu tehastele on kehtestatud nulltolerants ning tarbijateni jõuavad vaid kvaliteetsed tooted. „Käesoleval aastal ei ole esinenud ühtegi ST1247-st tingitud listeeria haigusjuhtu. Seda kinnitasid 29. oktoobril Maaeluministeeriumis toimunud toiduohutuse ümarlauakohtumisel nii Terviseameti kui ka VTA esindajad. Ümarlaual osalejad olid üksmeelselt nõus väitega, et kuna 2019. aastal ei ole Eestis registreeritud ST1247 põhjustatud listerioosijuhtumeid, siis see viitab M.V.Wooli poolt kasutuselevõetud meetmete asjakohasusele puhangu ohjamisel. Seega, meetmed on olnud tõhusad ja piisavad, nii et reaalset ohtu, mida ST1247 võiks põhjustada inimese tervisele ja elule, täna ei eksisteeri.“

Uute leidude listeeriabakter pärines toorainest

Vetevool kinnitas, et 23. oktoobril võetud proovides esinenud bakter pärines Soomest tulnud toorainest, mida kinnitasid ka Terviseameti proovid. Vahetult peale tehase puhastamist tehtud proovid ei näidanud listeeriabakteri esinemist, kuid kaks päeva hiljem Soomest tulnud tooraine töötlemise käigus VTA poolt võetud proovides esines listeeriabakter.

„Peale suurpuhastust, 21. oktoobril käivitasime tootmise, lasime seadmetel 20 minutit tühjalt töötada ning võtsime proovid. Ükski neljast proovist listeeriat ei näidanud, kuid VTA poolt 23. oktoobril võetud proovid näitasid listeeriabakteri esinemist. Võetud proove ei ole sekveneeritud ning seni pole infot, mis bakteritüvega on tegemist. Eestis on tänavu olnud 15 listeeriasse haigestumist, kuid mitte ühtegi tüvega, mida on leitud M.V.Wooli tehasest.“

Vetevool lisas, et listeeriabakterit esineb kõikjal keskkonnas, kuna kala kasvab looduses ja sealt jõuab ka toorainega tehasesse. Selleks ongi kehtestatud EL-is bakterile lubatud määr kuni 100 ühikut grammi kohta. M.V.Woolis esinenud üksikute leidude puhul on olnud bakteri sisaldus alla 10 ühiku grammi kohta.

M.V.Wool on seisukohal, et ettevõtte kalatooted on alati vastanud Euroopa Liidus kehtivatele piirnormidele ning on välistatud nende kalatoodete kahjulik mõju inimeste tervisele. M.V.Wool teeb alates selle aasta kevadest tihedat koostööd VTA-ga ning järgib VTA poolt kehtestanud nulltolerantsi nõuet listeeriabakterile tehases.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960