Autor: Jaanus Vogelberg • 4. detsember 2019

M.V.Wool ei pea kogu kaupa hävitama

M.V. Wooli pressikonverents Harku tehases.
Foto: Liis Treimann
Tallinna halduskohus leidis, et M.V.Wooli suhtes tehtud ettekirjutuse täitmise peatamine täies ulatuses ei ole põhjendatud. Kohus rahuldas kalatööstuse taotluse vaid osas, mis puudutab lattu sisse ostetud pakendatud toorainet.

Kohtu hinnangul on kaalukam rahvatervise kaitse vajadus, eriti arvestades asjaolu, et kaebaja ei ole ära näidanud, et ilmselge oht inimeste tervisele puudub.

Sisseostetud pakendatud tooraine kohta otsustas kohus kohaldada tingimuslikku õiguskaitset. See tähendab, et M.V.Woolil on võimalik laos olevad kaubad sealt välja viia tingimusel, et kaubad on originaalpakendis, ning et samas laos ei ole hoitud lahtiseid M.V.Wooli tooteid, mille suhtes on kahtlus, et nad on saastunud listeeriabakteriga. Kauba väljavedu peab toimuma veterinaar- ja toiduameti (VTA) kontrolli all ning ametil peab olema võimalik kontrollida kauba ohutust.

Nende meetmete eesmärk on tagada, et M.V.Wooli laost väljuksid ainult need tooted, mis ei ole liikunud toorainelaost või sügavkülmkambrist ettevõtte teistesse ruumidesse (ehk tooraine ja vahendatav kaup) ja mille puhul ei ole põhjust eeldada nende võimalikku saastumist bakteriga. Muus osas jättis kohus esialgse õiguskaitse taotluse rahuldamata.

Väidetav ristsaastumise oht

VTA ise argumenteeris kohtule, et kuna tüve ST1247 on leitud nii Harku kui Vihterpalu kalatööstusest ja toodangust ning Wool on ka ise kinnitanud, et kahe tehase vahel toimub tooraine liikumine, siis tuleb mõlemaid kalatööstuseid pidada saastunuks ja nad sulgeda seniks, kuni on tõendatud, et ST1247st on lahti saadud.

"Vastasel juhul tekib olukord, kus ühes kalatööstuses viiakse läbi puhastus ja tüvi kõrvaldatakse, kuid teises jääb püsima ning tooraine/veokite liikumise tõttu jõuab see siiski teise kalatööstusesse tagasi. Järelikult: on vajalik sulgeda korraga mõlemad kalatööstused," kirjutas VTA kohtule.

"Teiseks, seoses tegevuste osas osalise õiguskaitse kohaldamisega selgitame, et antud hetkel ei ole nakkusallikat tuvastatud. See tähendab, et ei ole teada, millises kalatööstuse osas L.mon tüvega ST1247 alguse sai või kus see praegu asub. Senikaua, kuni see ei ole selgeks tehtud, ei ole võimalik väita ega tagada, et mingi osa käitlusprotsessist on turvaline," põhjendas VTA. Ameti sõnul liiguvad töötajad erinevate kalatööstuse osade vahel, veavad kaupa ühest ruumist teise ja nii võib ikka bakter levida ühest ruumist teise ja ühest tehasest teise.

Siiski oli VTA nõus kaaluma nende toodete piirangutest vabastamist, mida Wool ei ole töödelnud, mis ei ole saastunud kokkupuutes tehase tootmisprotsessiga ja mis on jätkuvalt originaalses kinnises pakendis.

Tööstus peab töö peatama

Mis puudutab M.V.Wooli tegevuse osalist jätkamist või tegevuse peatamise edasilükkamist, siis leidis kohus, et see ei ole õigustatud. Kohus selgitas, et ameti ettekirjutuse läbiv seisukoht on, et kaebaja tegevuse jätkamise korral ettekirjutuses toodud tegevuskohtade osas on olemas oht rahva tervisele.

Seega kaalub rahva tervise kaitse üles kaebaja huvi majandustegevuse jätkamiseks ning seega ei saa ka ajutiselt tegevuse jätkamist lubada. Samuti ei ole kohtu hinnangul piisavalt veenvad seisukohad, et tehaste sees oleks täielikult välistatud ristsaastumine.

Kohus rõhutas, et esialgse õiguskaitse kohaldamisel ei otsustata lõplikult põhikohtuasja tulemuse üle ehk ettekirjutuses toodud asjaolude tõendatuse ja ettekirjutuses õiguspärasuse üle. Tegemist on üksnes ajutise otsustusega, mis kehtib kohtuvaidluse lõpuni.

Lisaks võttis kohus tehtud määrusega kaebuse menetlusse ning määras selle läbivaatamisele suulises menetluses. Kohtuistung toimub 16. detsembril kell 10 hommikul Tallinna halduskohtu Tallinna kohtumajas.

Määruse peale on võimalik osaliselt esitada määruskaebus Tallinna ringkonnakohtule 15 päeva jooksul.

Taaskord segadus toorainega

Veterinaar- ja toiduamet andis pärast kohtumääruse teatavaks tegemist teada, et võttis proovid 23. oktoobril kalatootja M.V.Wooli Harku tehasest ning 30. oktoobril M.V.Wooli Vihterpalu tehasest ning tuvastas tehastes listeeriabakteri. "Proovid võeti pärast ettevõtte poolt teostatud täiendavat puhastust. Sekveneerimise tulemusel selgus eile õhtuks, et mõlemal juhul on tegemist rahvusvahelise listeeriapuhangu põhjustanud bakteritüvega ST1247," märkis amet.

M.V.Wool teatas omalt poolt, et vähemalt kuni käesoleva nädala lõpuni tehakse Harku ja Vihterpalu tehaste süvapuhastust, mis algas 25. novembril peale VTA tehtud ettekirjutust. Wool ootab VTA-d vahetult pärast seda ka uusi proove võtma.

Wooli teatel näitasid analüüsitud neli pinnaproovi ja kaks tooteproovi tüve ST1247 esinemist. Samas polevat samuti 23. oktoobril võetud tooraine ehk värske kala proovide sekveneerimise tulemused mingil põhjusel veel teada. VTAlt ei õnnestunud õhtul saada kommentaari selle osas, kas toorainest leitud listeeriabakter on tõesti veel sekveneerimata ja kui, siis miks.

Äripäev on varem kirjutanud, kuidas listeeriaskandaalis on siiani teadmata, kas ohtlikku tüve ST1247 võib olla esinenud ka tööstusesse tarnitavas tooraines.

VTA kommunikatsioonispetsialist Riina Kallas ütles siis, et kuigi amet selleks otseselt kohustatud pole, on nad tõepoolest võtnud proove ka M.V.Wooli sisse tulnud toorainest. 23, oktoobri proovivõttude puhul leitigi listeeriat ka toorkalast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960