Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 10. detsember 2019

Fotod: põllumehed nõudsid Toompeal lubatud toetusmeetmeid

Põllumehed avaldasid täna, 10. detsembril, meelt, sest valitsuserakonnad on murdnud antud lubadusi ja vähendanud 2020. aasta riigieelarve eelnõus põllumajanduse siseriiklike hüvitiste summat.
Põllumajandustootjate meeleavaldus Toomepeal.
Foto: Andras Kralla/Äripäev

Miks põllumehed täna Toompeal meelt avaldasid? Meelt avaldatakse, sest valitsuserakonnad on murdnud antud lubadusi ja vähendanud 2020. aasta riigieelarve eelnõus põllumajanduse siseriiklike hüvitiste summat. Siseriiklikku hüvitist on Euroopa Liidu regulatsioonide järgi Eestil võimalik põllumehele maksta veel vaid 2020. aastal. Kui veel kevadiste valimiste ajal lubati Eesti põllumehele hüvitada 2020. aasta riigieelarvest 15,3 miljonit eurot, siis novembri lõpuks oli see lubadus kuivanud kokku viiele miljonile eurole. Möödunud nädala seisuga lubati juurde veel 5 miljonit. Seega ollakse lubadustest ikka viie miljoniga maas.

Samuti on karta, et jätkuvad ebavõrdsed konkurentsitingimused Euroopa Liidu uuel eelarveperioodil. Kavade kohaselt jõuab Eestile eraldatav hüvitiste tase alles perioodi lõpuks 76%-ni ELi keskmisest.

Igale riigikogu liikmele kingiti täna traktor. Tõsi küll, tegu oli mängutraktoritega, mis väljendavad põllumeeste pettumust pidevalt murtavate lubaduste suhtes. Kinki oli lisatud sõnum "Mängi minuga, mitte toiduga!"

Põllumeeste meeleavaldus Toompeal. Fotod: Andras Kralla ja Meelika Sander-Sõrmus

LOE LISAKS:

Andres Oopkaup: nõuame võrdseid võimalusi Euroopa ametivendadega

Põllumehed kingivad igale Riigikogu liikmele isikliku traktori

Meeleavaldus toob Toompeale vähemalt 101 traktorit

Kerli Ats: Eesti talunikule makstakse toetust häbematult vähe

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960