Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 20. detsember 2019

Börs: piimahinnad langesid järsult

Nädala börsiuudised: nisuhinnad tõusid kahe nädala kõrgeima tasemeni; piimahinnad langesid järsult; rapsiseemnete hinnatõus jätkub; puuvilla hinnad kuue kuu tipus; nafta tõusis kolme kuu tippu.
Piimahinnad langesid järsult.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Nisuhinnad jõudsid esmaspäeval kahe nädala tippu, sest ekspordinõudlus on tugev ning Prantsusmaa streigid segavad logistikat. Samuti tõstis Euroopa Komisjon regiooni nisuekspordi prognoose.

•Piimahinnad langesid GDT oksjonil enam kui 5 protsenti, mis valmistas turuosalistele üllatuse. Globaalne pakkumine on jätkuvalt kitsas ning nõudlus püsib tugev.

•Puuvilla hinnad tõusid tänu kaubandusleppe sõlmimisele kuue kuu tippu. Toorainele panustavad paljud spekulandid, kes usuvad, et hinnad hakkavad nüüd pikaajaliselt kallinema.

•Naftahinnad tõusid kolme kuu tippu, millele on kaasa aidanud nii esialgse kaubandusleppe sõlmimine kui ka nõudluse väljavaate paranemine.

Nisuhinnad tõusid kahe nädala kõrgeima tasemeni

Nisuhinnad olid sellel nädalal tõusmas, millele aitasid kaasa nii ekspordinõudlus kui ka Prantsusmaa streigid, vahendab Reuters.

Lisaks sellele peaks Euroopa Liidu nisu külvipindala vähenema, eriti selgelt on seda näha talinisu puhul, mille külvipindala on näiteks Saksamaal järsult vähenenud. Ka see toetab turgu.

Märtsikuu toidunisu hind tõusis nädalaga kokku 1,2 protsenti, 186,25 euroni tonnist. Esmaspäeval tõusis hind 187 euroni, mis on viimase kahe nädala kõrgeim tase.

“Euroopa Liidu nisufutuure toetavad ekspordinõudlus, logistilised probleemid ning tootjate vähenenud müümine,” teatas Briti nisumüüja ADM Agriculture. “Ei tundu, et turg võiks lähiajal langeda, sest jõuluajal erilist müüki ei toimu.”

Prantsusmaa sadamates toimusid ka protestid, mille tõttu jäid osad nisu järgi tulnud kaubalaevad vastu võtmata, ütlesid kauplejad.

Toidunisu märtsikuu futuuri hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Lisaks sellele tõstis Euroopa Komisjon ELi 2019/20 hooaja nisuekspordi prognoosi 26 miljonilt tonnilt 28 miljoni tonnini.

Teistest Euroopa toorainetest odavnes maisi jaanuarikuu futuur 0,9 protsenti, 163,75 euroni tonnist. Rapsiseemnete hind tõusis 2,1 protsenti, 410 euroni tonnist. Prognoositakse, et ELi rapsiseemnete tootmine saab ka järgmisel aastal olema väike, mis hoiab hindu kõrgel tasemel.

Piimahinnad langesid järsult

Piimahinnad langesid teisipäeva õhtul toimunud Global Dairy Trade oksjonil enam kui 5 protsenti, vahendab Reuters.

Täispiima pulbri hind kukkus lausa 6,7 protsenti, 3099 dollarini tonnist. Kooritud piima pulber odavnes 6,3 protsenti, 2867 dollarini ja või hind langes 2,4 protsenti. Tõsi, juustu ja piimavalkude hinnad näitasid siiski väikest tõusu.

Oksjonil langesid hinnad ka kaks nädalat tagasi, aga kukkumine oli väike ning eelnevalt olid hinnad pikka aega tõusnud. ASB põllumajandusökonomist Nathan Penny ütles, et langus oli üllatav.

Võimalik, et languse põhjuseks oli Fonterra otsus pakkumist suurendada. Samas pole turu fundamentaalnäitajad muutunud. “Ma olen pisut skeptiline, et see on nüüd uus hinnatase, sest Uus-Meremaa ja globaalne pakkumine on väga kitsas,” nentis Penny.

“Pakkumine ei tohiks eelmise aastaga võrreldes eriti kasvada, aga nõudlus suureneb. See surub hindu ülespoole, oleme seda juba 3-4 kuud näinud,” lisas Penny.

GDT hinnaindeksi muutus (%). Allikas: GDT.

Puuvilla hinnad kuue kuu tipus

Puuvilla hinnad tõusid see nädal kuue kuu kõrgeima tasemeni, sest USA eksport on tugev ning loodetakse, et Hiina hakkab pärast kaubandusleppe sõlmimist toorainet rohkem importima.

Puuvilla hind tõusis 67,9 dollarini naelast, mis on kõrgeim tase alates juunist. Investeerimisfirma Daniels Tradingu maakler John Payne ütles Reutersile, et esimese faasi kaubandusleppe sõlmimise tõttu on paljud spekulandid panustamas just puuvilla kallinemisele.

Lisaks sellele võivad tootmismahud jääda kesiseks. “Arvatakse, et uue saagi pindala saab olema tagasihoidlik,” ütles Varner Brokerage’i president Rogers Varner.

Suhkru tonnihind tõusis Londoni börsil 0,8 protsenti, 358,9 dollarini tonnist. Suhkur kaupleb praegu viimase aasta kõrgeimal tasemel. Kakao odavnes aga 7,7 protsenti ja otnn maksab 2427 dollarit.

Nafta tõusis kolme kuu tippu

Naftahinnad tõusid see nädal viimase kolme kuu kõrgeima tasemeni, millele on kaasa aidanud esialgse kaubandusleppe sõlmimine ja nõudluse väljavaate paranemine, vahendab Bloomberg.

Brenti toornafta kallines nädalaga kokku 1,7 protsenti ja WTI lisas 1,6 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 66,3 ja 60,9 dollarit.

WTI murdis läbi kitsast kauplemisvahemikust ning ületas ka 100 päeva libiseva keskmise. Tehnilise analüüsi ekspertide sõnul toetab see edasist tõusu. Seda vaatamata asjaolule, et bensiini- ja diislivarud on USAs kasvanud ning pakkumine on samuti suur.

Nafta on sellel kuul kallinenud juba 11 protsenti. Detsembri alguses leppisid OPEC ja selle liitlased kokku, et vähendavad päevast naftatootmist veel täiendavalt 500 000 barreli võrra. USA naftaeksport tõusis kõrgeima tasemeni alates oktoobrist, teatas Energia Informatsiooni Administratsioon.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 2,6 protsenti, 613 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 2,4 protsenti ja tonn maksab 626 dollarit.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960