Autor: Põllumajandus.ee • 20. detsember 2019

Tulemuslikkuse parandamise toetus soosib keskkonnainvesteeringuid

Maaeluministeerium saatis kooskõlastusringile maaelu arengukava 2014–2020 raames makstava põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetuse määruse muutmise eelnõu. Toetuse taotlemise tingimusi oluliselt ei muudeta, kuid täiendatud hindamiskriteeriumid eelistavad senisest enam keskkonnahoidu ja bioohutusse panustavaid investeeringuid.
Kartulikasvatajad saavad ka nüüd rajada niisutussüsteemidega põlde.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Maaeluminister Arvo Alleri sõnul soovitakse eelistusega vähendada põllumajandustootmisega seotud riske väliskeskkonnale. „Viimaste aastate heitlikud ilmastikutingimused ja taudide leviku võimalikkus on pannud põllumajandustootja rohkem mõtlema nende ohtude maandamisele,“ lisas minister.

Ühe peamise muudatusena ühtlustatakse niisutussüsteemidesse tehtavate investeeringute korral köögivilja ja kartuli kasvatamisega tegelevatele ettevõtjatele makstava toetuse määra ülejäänud aiandussektoriga. See tähendab, et edaspidi võivad lisaks puuvilja- ja marjakasvatusettevõtjatele ka köögivilja ja kartuli kasvatamisega tegelevad ettevõtjad saada toetust kuni 70% abikõlbliku kulu maksumusest, juhul kui toetusega ehitatakse veerežiimi kahepoolseks reguleerimiseks või niisutamiseks vajalikke süsteeme või ostetakse selleks vajalikke seadmeid.

Samuti lisatakse hindamiskriteeriumitesse eelistus toetuse taotlejale, kes on noor ettevõtja ja kellele on määratud toetus Eesti maaelu arengukava 2014–2020 meetmest 6.1 „Noorte põllumajandustootjate tegevuse alustamine“.

Tegemist on Eesti maaelu arengukava 2014–2020 meetmega 4.1 „Investeeringud põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamiseks“. Meetme raames saavad toetust taotleda põllumajandustootjad (põllumajandusliku müügituluga üle 14 000 euro) põllumajanduslike tootmishoonete ehitamiseks (sh laiendamine ja rekonstrueerimine), põllumajanduslike masinate või seadmete ostmiseks (sh tootmishoone inventar) ja istandike rajamiseks või laiendamiseks vajaliku paljundusmaterjali ostmiseks.

Meetme raames on toimunud kuus taotlusvooru ja kokku on toetust määratud 1164 põllumajandustootjale kogusummas 137,4 miljonit eurot. Üks taotleja saab arengukava programmiperioodil toetust maksimaalselt 500 000 eurot. Seitsmenda taotlusvooru eelarve on üle 20 miljoni euro.

Loe lisaks:Põllumajandusettevõtja tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus” eelnõude infosüsteemis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960