Autor: Ken Rohelaan • 30. detsember 2019

Venemaa süvendab Norra kala impordikeeldu

Venemaa üritab raskendada Norra kalatoodete jõudmist oma riiki.
Foto: Arno Mikkor
Venemaa tahab uue aasta jaanuarist keelustada Norra forelli- ja lõhetoodete sisseveo naaberriikide kaudu, vahendab Bloomberg.

Venemaa veterinaaramet Rosselhoznadzor on palunud Euraasia Majandusühendusel mitte lubada Norra kalal jõuda Venemaale teiste riikide kaudu alates 9. jaanuarist.

Rosselhoznadzori teatel importis Euraasia Majandusühenduse liige Valgevene tänavu 1. jaanuarist kuni 15. novembrini üle 10 200 tonni Norra akvakultuuritooteid, millest 9500 tonni saadeti edasi Venemaale. Lisaks Valgevenele ja Venemaale kuuluvad Euraasia Majandusühendusse Kasahstan, Kõrgõzstan ja Tadžikistan.

Venemaa järelevalve märkis, et Norra kalatooted ei vasta majandusühenduse toiduohutusnõuetele ning "sisaldavad ravimite jälgi". Keeld kehtiks Rosselhoznadzori teatel nii kaua, kuni Norra tootjad ja toiduohutusametid suudavad Venemaale garanteerida Norra kalatoodete ohutuse.

Venemaa vähendas märkimisväärselt 2014. aastal Norra ja Euroopa Liidu toidu importi, et anda vastulöök Venemaale seatud sanktsioonidele seoses Ida-Ukrainas toimuva sõjalise tegevusega. Enne seda oli Venemaa Norra lõhetoodete peamine turg.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960