Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 4. veebruar 2020

Tammejuure Mahetalu muudab maheda veelgi mahedamaks

Üle-eelmisel aastal Eesti Parima Mahetootja tiitli pälvitud Tammejuure Mahetalu astus möödunud suvel uude ajastusse, võttes tootmises kasutusse uued energiaallikad.
Tammejuure talupere on pälvinud tunnustuse Parim Mahetootja 2018.
Foto: Erki Pärnaku

„Kui me seni tootsime vilja, õlikultuure, kaunvilju ja kanepit ning nendest õlisid, jahusid, kanepitooteid ning helbeid vaid mahepõllumajanduslikul viisil, siis alates suvest kuivatatakse omakasvatatud tooraine biokatlaga ja sügisest valmistatakse töödeldud toodang päikeseenergia abil,“ selgitas tausta Tammejuure Mahetalu perenaine Karin Tiit. Tema sõnul on see hea näide, kuidas mahetootmist on võimalik veelgi loodussõbralikumaks muuta.

Uus biokatel toodab sooja õhku vilja kuivatamiseks, annab võimaluse kuivatada madalal temperatuuril, et säilitada teravilja seemnete elujõulisus ja kasulikus. Kütmiseks kasutatakse metsa äärtest talvel varutud võsa ja vilja sorteerimisjäätmeid. „Tavaliselt kuivatatakse vilja ikka diiselkütuse või mõne muu fossiilkütusega, näiteks gaasiga ning kasutatakse kõrget temperatuuri,“ lisas Tiit.

Pikaajaline investeering. Vastrajatud päikeseelektrijaam toodab elektrit tootmishoonele, kus valmistatakse mahedaid külmpressitud õlisid, kiviveskijahusid, helbeid ja kanepitooteid. „Omatoodetud elektriga saab töötata jaanuarist oktoobrini, siis peab paar kuud ilmselt veidi võrgust juurde ostma. Suvel, kui päikest on palju, saab taas aga toodetud energiat võrku müüa,“ rääkis Tiit ja lisas, et antud investeering on peretalule küll üpriski kallis, kuid tänu PRIA osalisele toetusele peaks see end viie-kuue aastaga ära tasuma.

AU Energiateenus OÜ püstitas 71,28 kW võimsusega päikeseelektrijaama maapaigaldisena.
Foto: Tammejuure Mahetalu

Tammejuure Mahetalu päikeseelektrijaama rajas AU Energiateenus OÜ. Ettevõte püstitas 71,28 kW võimsusega päikeseelektrijaama maapaigaldisena. AU Energiateenus OÜ esindaja sõnul ei ole tegemist mitte ainult väga tasuva investeeringuga, vaid rajatud päikeseelektrijaam fikseerib Tammejuure Mahetalu jaoks elektri hinna järgmiseks 25. aastaks. "Päikeseelektrijaama toodetud elektrienergia katab ära arvestatava osa mahetalu enda elektritarbimisest, lisaks teenitakse tulu elektri müümisest jaotusvõrku," lisas ta.

Keskkonnahoid ja loodussõbralikult toodetud toit on kasvav trend. Tammejuure Mahetalu eesmärk on toota võimalikult väikese ökoloogilise jalajäljega, sest see annab hingerahu nii endale kui ka tarbijatele. „Noorem põlvkond hindab keskkonnahoidu aina enam ning ettevõtted peavad selle trendiga kaasa minema. Tänapäeval ei piisa vaid kvaliteetsest ja maitsvast tootest, need tingimused peavad olema nagunii täidetud. Veelgi enam on tähtis tarbija jaoks puhta toidu garantii ja usaldusväärsus - eelistatakse kohalikku talunikku, kes kasvatab tooraine, töötleb seda ning seda kõike aina loodussõbralikumalt,“ sõnas mahetalu perenaine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960