Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. veebruar 2020

Arvo Aller: läbi korralise hindamise maa väärtus kindlasti tõuseb

Riigikogu tänases infotunnis esitas Urmas Kruuse maaeluminister Arvo Allerile küsimuse maamaksu kohta. Kruuse tahtis teada, kas ja kui palju maamaks tõuseb.
Arvo Aller: läbi korralise hindamise maa väärtus kindlasti tõuseb
Foto: Äripäev AS

Lisaks soovis Kruuse teada, kas maaeluministri hinnangul on maa hind ajale jalgu jäänud ja kas see tuleks ajaga kooskõlla viia.

Aller ütles oma vastuses, et viimane maade korraline hindamine oli 2001. aastal ehk ligi 20 aastat tagasi ning selle aja jooksul on maa hind on tõusnud. Minister täpsustas, et maa hind ja maa maksustamine siiski ei kuulu Maaeluministeeriumi alla, vaid on Keskkonnaministeeriumi valitsemise all, kuid kaks ministeeriumi teevad maade hindamisel ja ettepanekute tegemisel väga palju koostööd.

LOE LISAKS:

Aab: maamaks võib tõusta kuni 15%

Minister Aller sõnas, et omavalitsustele on see oluline märk, et maade korraline hindamine toimub. „Läbi korralise hindamise maa väärtus kindlasti tõuseb ja maa väärtuse tõusuga suurenevad ka kohaliku omavalitsuse tulud. Mis protsendi osas, see on nüüd edasiste diskussioonide arutelu. 20 aasta tagune eelmine hindamine annab muidugi väga olulise põhjenduse, et seda uuesti teha. See peab toimuma kindlasti järk-järguliselt ja uued hindamised võiks toimuda perioodiliselt, on ta siis nelja aasta pärast või viie aasta pärast. Muidu me räägime subjektiivselt, et maa võiks olla sellist hinda, aga korraline hindamine võiks toimuda järjepidevalt,“ rääkis Aller.

Minister lisas, et protsendi üle, mille võrra võiks maa hind kallineda, käivad tõsised diskussioonid. „Heakskiitu veel valitsuses ei ole, kas ta tõuseb 10-, 15- või 50 protsenti,“ täpsustas ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960