Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 14. veebruar 2020

Börs: sojaubade ja rapsiseemnete hind tõuseb

Nädala börsiuudised: nisuhinnad püsisid stabiilsel tasemel; Strategie Grains ootab ELi nisuhindade langust; sojaubade ja rapsiseemnete hind tõuseb; sealiha hakkas nädala lõpus kallinema; koroonaviiruse leviku aeglustumine turgutab naftat.
Soja.
Foto: Pixabay

Euroopa nisuhinnad püsisid nädala kokkuvõttes küllaltki stabiilsena. Nädala lõpus aitas hindadel tõusta küllaltki tugev nõudluse väljavaade ning euro odavnemine, mis muudab Euroopa nisu konkurentsivõimelisemaks.

Pariisi toidunisu märtsikuu futuuri hind kallines nädalaga kokku 0,4 protsenti, 193,75 euroni tonnist. Euro langes samal päeval dollarisse viimase kahe aasta madalaima tasemeni.

FranceAgriMer tõstis Prantsusmaa pehme nisu ekspordiprognoosi viiendat korda järjest, seekord 0,2 miljoni tonni võrra, 12,6 miljoni tonnini. Nüüd on eksport eelmise hooajaga võrreldes juba 30 protsenti kõrgem. Nõudlus on kõrge, eriti Hiinas.

Strategie Grains prognoosib hinnalangust

Olgugi, et ekspordinõudlus on tugev ning euro on odav, võivad Strategie Grainsi sõnul hinnad kevadel langema hakata, kirjutab Reuters.

Konsultatsioonifirma Strategie Grains alandas 2020. aasta Euroopa Liidu pehme nisu toodanguprognoosi 1,3 miljoni tonni võrra, 138,6 miljoni tonnini. Odra toodanguprognoosi tõsteti 0,4 miljoni tonni võrra, 62,5 miljoni tonnini. Maisitoodang peaks ettevõtte teatel ulatuma aga 67,3 miljoni tonnini.

Nisuhinnad võivad Strategie Grainsi hinnangul sellel kevadel langema hakata, sest Venemaal oodatakse suurt toodangut. Lisaks sellele on söödateravilja rohkelt, mis võib Euroopa Liidu nisutoodangu languse ära katta.

Toidunisu märtsikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Sojaubade ja rapsiseemnete hind tõuseb

Sojaoad kallinesid juba teist nädalat järjest, sest loodetakse, et Hiina hakkab oste USAst peagi suurendama.

Kõige aktiivsema futuuri hind tõusis sellel nädalal 1,4 protsenti, 8,93 dollarini buššelist. Turud ootavad, et ekspordinõudlus suureneb, sest Hiina on kaubandusleppe kohaselt lubanud sojaubade oste suurendada. 15. jaanuaril sõlmitud lepe hakkab kehtima 15. veebruaril.

“Praegu on Hiina kaubandus koroonaviiruse tõttu häiritud. Aga oodatakse, et hiinlased tulevad peagi turule tagasi ning täidavad siiski oma kohustusi,” ütles üks Singapuri kaupleja Reutersile.

USA sojaubade eksport Hiinasse langes hiljuti viimase 10 kuu madalaima tasemeni, sest viirusepuhang on tekitanud muret nõudluse pärast, teatas USA põllumajandusministeerium neljapäeval.

Sojaubade hinnatõus toetas ka Euroopa rapsiseemnete hindu. Rapsiseemned kallinesid kokku 1,4 protsenti, 399,75 euroni tonnist.

Rapsi hind.
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines maisi märtsikuu futuur 0,6 protsenti, 168,75 euroni tonnist. Kooritud piima pulbri aprillikuu futuur kallines EEX börsil 0,6 protsenti, 2554 euroni tonnist.

Sealihahinnad hakkasid nädala lõpus tõusma

USA sealihahinnad hakkasid nädala lõpus tõusma, lisaks ootustele Hiina ostude osas on turgu toetamas ka tehnilised faktorid, ütlesid maaklerid.

Aprillikuu sealiha futuuride hind tõusis reedel Chicago börsil 64,1 dollarisendini naelast. Enne seda olid hinnad kolm päeva kukkunud.

“Hiina on lubanud, et ostab sojaube ja sealiha. Seega on täna näha, et see pakub turgudele tuge,” ütles Iowas tegutseva U.S Commoditiesi president Don Roose.

Hiinas on sigade Aafrika katku tõttu ka sealiha puudus. Viirus on takistanud uute kasvatuste avamist ning sigade transportimist.

Koroonaviiruse leviku aeglustumine turgutas naftat

Naftahinnad olid see nädal tõusuteel, sest uute koroonaviiruse kandjate arv oli kolmapäeval väikseim alates jaanuari lõpust. See tekitas investorites ootusi, et maailma suuruselt teise tarbija nõudlus nafta järele taastub.

Lisaks mõjus nafta hinnale positiivselt asjaolu, et kuigi USAs kasvasid naftavarud prognoositust rohkem, siis seda mõju tasandas kütuste laovarude vähenemine. Eriti ootamatu oli bensiini laovaru vähenemine, mis tekitas ootust, et bensiininõudlus on hakanud taastuma.

Brenti toornafta kallines nädalaga kokku 3,5 protsenti, 57,1 dollarini barrelist. WTI lisas 2 protsenti ja barrel maksab 52,1 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind kallines 0,7 protsenti, 542 dollarini tonnist.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS

Nõudluse vähenemise tõttu oli nii Brenti kui WTI toornafta hind langenud esmaspäeval viimase 13 kuu madalaimale tasemele. Alates jaanuaris tehtud käesoleva aasta tipptasemetest on nafta hind langenud üle 20 protsendi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960