Autor: Põllumajandus.ee • 21. veebruar 2020

Tere ja Farmi Piimatööstuse eksporditulu kasvas aastaga 14%

Tere ASi ja Farmi Piimatööstuse ASi 2019. aasta 12 kuu auditeerimata konsolideeritud käive oli 112 miljonit eurot, kasvades aastaga 4 miljoni euro ehk 4% võrra. Ettevõtte eksporditulu ulatus 24 miljoni euroni ja kasvas aastatagusega võrreldes 14% võrra. Suurimad eksportturud olid naaberriigid Soome ja Läti.
Tere ja Farmi Piimatööstusele andis möödunud aastal kõige rohkem hoogu juurde eksport.
Foto: Äripäev

„Tere ja Farmi Piimatööstusele andis möödunud aastal kõige rohkem hoogu juurde eksport, mille osakaal ettevõtte kogukäibest moodustab täna juba ligi veerandi – see on Eesti piimatööstuste peamine kasvuvõimalus,“ sõnas Tere ASi ja ASi Farmi Piimatööstuse juhatuse liige Mairi Paiste. „Saavutasime aastaga 14% ekspordikasvu, käesolevaks aastaks prognoosime kasvutrendi jätkumist. Tulevikus soovime, et pool toodangust jõuab piiri taha, milleks meil on juba täna tootmisvõimekus olemas.“

„Eelmisel aastal eksportisime piimatooteid kokku 24 erinevasse riiki üle maailma, eksporti hoogustas ka eelmise aasta suvest paranenud konjunktuur lõssipulbri turul,“ selgitas Mairi Paiste. „Linnapiimatoodete sektoris nii oma brändi kui private label toodete osas on suurimateks ekspordipartneriteks jätkuvalt naabrid Soome ja Läti, kolmanda koha saavutas pulbrituru paranemisega Bulgaaria. Jaapan on meie jaoks oluline sihtriik ja koos koguste kasvuga on müük neile tõusnud meie ekspordiriikide seas juba esikuuiku piirini.“

2019. aastal kasvas Farmi ja Tere töödeldava toorpiima maht 3000 tonni ehk 2% võrra. 2020. aastaks prognoosib ettevõte oma tehastes töödeldavate koguste kasvu. Farmi ja Tere töötlevad kogu Eestis toodetavast toorpiimast 22%.

Jaanuaris soetas Tere ja Farmi Piimatööstus Põlva tootmisse 700 000 eurot maksnud pulbripakkemasina ja -roboti, mille abil suureneb veel mõne aasta eest 2000 tonniga piirdunud lõssipulbri valmistamine tänavu 6000 tonnini.

LOE LISAKS:

Ainulaadne robot suurendab Põlvas lõssipulbri tootmist

„Robot teeb Põlvas ära töö, milleks varem oli vaja kolme inimest,“ lausus Mairi Paiste. „Täna robotiseeritakse toiduainetööstuses eelkõige neid lõike, kus on palju käsitööd ja inimfaktor võib mõjutada toote kvaliteeti. Neli-viis aastat tagasi tasus pakkerobot ära viie ja enama aastaga, aga tänu tehnika kiirele arengule selles valdkonnas tasub mõne tootmislõigu puhul selline investeering täna ära juba paari-kolme aastaga.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960