Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 28. veebruar 2020

Börs: viirus hakkab mõjutama Hiina piimanõudlust

Piimatooted Hiinas.
Foto: Juhan Särgava
Nädala börsiuudised: Euroopa nisuhinnad kahe kuu põhjas; järgmiseks hooajaks oodatakse maailmas rekordilist nisutoodangut; Fonterra: viirus hakkab mõjutama Hiina piimanõudlust

•Nisuhinnad langesid see nädal madalaima tasemeni alates detsembrist. Koroonaviiruse mõju on põllumajandusturgudel aina tugevamalt tunda. Lisaks sellele tõstis Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu järgmise hooaja globaalset nisutoodangu prognoosi.

•Uus-Meremaa piimaturu kooperatiiv Fonterra teatas, et viirus hakkab mõjutama ka Hiina piimanõudlust, mis on hinnad tugeva surve alla pannud. Euroopas langes kooritud piima pulbri hind nädalaga ligi 6 protsenti.

•Naftahinnad langesid viiruse tõttu enam kui 12 protsenti, bensiin odavnes lausa 16 protsenti.

Euroopa nisuhinnad kahe kuu põhjas

Euronexti nisufutuurid langesid selle nädala lõpus viimase kahe kuu madalaima tasemeni. Teraviljaturgudele on survet avaldanud finantsturgude järsk langus, sest investorid muretsevad koroonaviiruse leviku pärast.

Maikuu toidunisu futuuri hind langes nädalaga lausa 3,1 protsenti, 187 euroni tonnist, mis on viimase kahe kuu madalaim tase.

“Koroonaviirus survestab nii põllumajandustoormete kui ka energia hindu,” teatas Rabobank oma avalduses. USA konsultatsioonifirma Cargill teatas, et on suurema osa oma töötajate reisidest viiruse tõttu tühistanud.

Euroopa põllumajandustoormete hindu on sellel nädalal surve all hoidnud ka euro taastumine dollarisse.

Samas on viimastel nädalatel teinud suuri oste nii Tuneesia kui ka Saudi Araabi, mis näitab, et rahvusvaheline nõudlus Euroopa nisu järele on jätkuvalt tugev. “Nii Euroopa Liidu kui ka ukraina nisu ekspordinõudlus püsib tugev,” teatas Rabobank.

Toidunisu maikuu futuuri hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Järgmiseks hooajaks oodatakse rekordilist nisutoodangut

Järgmiseks hooajaks oodatakse aga rekordilist nisutootmist. Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) prognoosib, et 2020/21 hooajal tõuseb maailma nisutootmine 769 miljoni tonnini, millele aitab kaasa külvipindala 2protsendiline kasv.

Selle hooaja (2019/20) nisutoodangu prognoosi tõsteti 2 miljoni tonni võrra, 763 miljoni tonnini.

“Esialgsed prognoosid viitavad sellele, et meil tuleb järgmine hooaeg rekordiline tootmine, varud kasvavad edasi ning seda peamiselt Hiinas ja Indias,” teatas IGC.

Maailma maisitoodangu 2019/20 hooaja prognoosi tõsteti 1 miljoni tonni võrra, 1,112 miljardi tonnini. Eelmisel hooajal ulatus toodang 1,13 miljardi tonnini.

Maisi maikuu futuuri hind langes nädalaga 1,4 protsenti, 169,5 euroni tonnist.

Maisi maikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Teistest toorinaetest odavnes kakao hind 3,4 protsenti ja tonn maksab 2833 dollarit. Rapsiseemnete tonnihind langes aga 3,1 protsenti, 387 euroni. Valge suhkur odavnes 5,1 protsenti, 398,7 dollarini tonnist.

Fonterra: viirus hakkab mõjutama Hiina piimanõudlust

Maailma suurim piimaeksportija Fonterra teatas reedel, et nende eksport Hiinasse kasvas detsembris 13,8 protsenti. Samas hoiatati, et koroonaviiruse levik võib müügimahud surve alla panna.

Kiiresti leviv viirus, mis on kujunemas pandeemiaks, on mõjutanud globaalseid tarneahelaid ja ettevõtteid. Nüüd on viirus kiiresti levimas ka väljaspool Hiinat.

“Viiruse levik hakkab tõenäoliselt juba jaanuari numbreid mõjutama,” teatas Fonterra oma avalduses. Järgmisel kuul avaldab ettevõte ka oma majandustulemused, milles lubatakse viiruse mõju kohta detailsem ülevaade teha.

Uus-Meremaa ilmastikuolud on piima tootmiseks olnud aga kehvad, mis on hindadele mõnda aega tuge pakkunud.

Hinnad juba kukuvad

Global Dairy Trade piimahindade oksjonil on koroonaviiruse mõju juba tunda – 4. veebruaril toimunud oksjonil kukkusid hinnad 4,7 protsenti ning kaks nädalat hiljem 2,9 protsenti.

Euroopas on ka kooritud piima pulbri hinnad kiiresti kukkuma hakanud. Nädalaga odavnes kooritud piima pulbri aprillikuu futuur lausa 5,8 protsenti, 2334 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri aprillikuu futuur (€/tonn). Allikas: EEX.

Naftahinnad kukkusid see nädal järsult ning jällegi on põhjuseks maailmas leviv koroonaviirus.

Kauplejad ja investorid kardavad, et koroonaviirus vähendab märgatavalt nõudlust nafta järele, sest inimesed liiguvad ja reisivad vähem. Brenti toornafta langes nädalaga lausa 12,2 protsenti, 51,01 dollarini barrelist WTI kukkus 13,8 protsenti ning barrel maksab 45,58 dollarit.

“Nafta on vabalanguses kuna globaalsed karantiinid mõjutavad nafta tarbimist ning nõudlust järgmiste kvartalite jooksul,” ütles OANDA vanem turuanalüütik Edward Moya. “Esimene teadmata päritoluga viiruse juhtum USAs on energia turud pannud ette valmistama suureks languseks,” lisas Moya.

Veelgi suurem oli langus kütuseturul. Rotterdami 95 bensiini hind langes nädalaga 15,6 protsenti, 480 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes 12,3 protsenti, 449 dollarini tonnist. Kerge kütteõli hind kukkus 12,7 protsenti, 435 dollarini tonnist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960