Autor: Põllumajandus.ee • 3. märts 2020

Luksemburg keelab glüfosaadi kasutamise

Luksemburgi valitsus teatas, et koalitsioonileppes (2018-2023) võetud kohustuse raames on neist saamas esimene liikmesriik, kes nõuab glüfosaadi kasutamise lõpetamist 31. detsembriks 2020.
Luksemburg keelab glüfosaadi kasutamise.
Foto: Pixabay

Luksemburgi põllumajanduse, viinamarjakasvatuse ja maaelu arengu minister Romain Schneider kinnitas pressikonverentsil esinedes kavatsust glüfosaati sisaldavate taimekaitsevahendite müügiluba alates 1. veebruarist 2020 kehtetuks tunnistada.

Üleminekuaeg kestab kuni 30. juunini, mil tohib olemasolevad varud turul realiseerida ning professionaalsed ja erakasutajad võivad glüfosaati kasutada kuni 31. detsembrini 2020. aastal.

Schneider usub, et Luksemburgi valitsuse otsus mõjutab ka teisi liikmesriike, näiteks Austriat. Põllumajandustootjatele, kes loobuvad 2019/2020 perioodil toimeaine kasutamisest, makstakse hüvitist 30 eurot põllumajandusmaa hektari kohta, 50 eurot viinamarjakasvatuseks kasutatava maa hektari kohta ja 100 eurot viljapuude all oleva maa hektari kohta.

Schneider kiitis põllumeeste tahet lõpetada glüfosaadi kasutamine tähtajast varem. Siiani on 1005 talust, kes osalevad maastikuhooldusprogrammis, 592 kinnitanud vabatahtlikult glüfosaadist loobumist. Veinitootjad, kes nõustuvad lõpetama herbitsiidide kasutamise oma viinamarjaistandustes, saavad hüvitist vahemikus 500–550 eurot hektari kohta, sõltuvalt maa kaldest.

Glüfosaadi kasutamise lõpetamine on osa taimekaitsevahendite kasutamise vähendamise strateegiast riikliku tegevuskava raames (National d'Action National (PAN) de réduction des produits farmaceitiques), mille eesmärk on taimekaitsevahendite kasutamise 50%-line vähendamine 2030. aastaks ja kõige ohtlikumate või enim kasutatavate toodete kasutuse vähendamine 3% võrra 2025. aastaks.

Ene Kärner, Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960