Autor: Põllumajandus.ee • 13. märts 2020

Gross: tarbijad on paanikas, kaupu rabatakse hullunult

Grossi toidupoodide omanik Oleg Gross tõdes, et praegune ostupaanika on küll poodide käivet meeletult tõstnud, kuid pikas perspektiivis ei ole tarbijate käitumine mõistlik.
Oleg Grossi sõnul peaksid inimesed paanikat maha keerama. Kui hullunud ostmine jätkub, tõusevad hinnad, tarnetega tekib raskusi ja toitu lihtsalt raisatakse.
Foto: Andras Kralla

„On näha, et rahvas on paanikas. Asju rabatakse hullunult,“ ütles Gross. Pärast valitsuse otsust riigis eriolukord välja kuulutada tuli Grossi poodide käive pooleteistkordne. Täna tuleb Grossi sõnul päevane käive veelgi suurem.

Tema sõnul võiksid inimesed praegusesse eriolukorda mõistlikumalt suhtuda ja varuda koju kaupu läbimõeldumalt. „Kui inimesed niimoodi kaupu rabavad, siis ostku vähemalt kaupa, millel on ka realiseerimist. Muidu tuleb lihtsalt toidu raiskamine,“ ütles ta.

Ta lisas, et paari nädalaga ei juhtu kaubavarudega midagi ja inimesed ei pea muretsema. Probleemid võivad tekkida, kui paanilised ostmised jätkuvad.

LOE LISAKS:

Maido Solovjov: täidame koduturu vajadused esmajoones

Eestis kuulutati välja eriolukord

Gross andis kaupluste ostujuhtidele juhiseid kiiresti kaupa juurde tellida, et saada kaupa veel samade hindadega. „Kui kaup muutub defitsiidiks, hakkavad hinnad tõusma. Hetkel oleme saanud kaupa samadel tingimustel mis varemgi,“ sõnas ta. „Praegu on Euroopa poolt kümnete rekadega kaupa tulemas. Kui nad muidugi kohale tulevad, sest tulevikku ju ei tea.“ lisas ta.

Gross rääkis, et seni tulevad Grossi kauplused nõudlusega toime, kuid hull aeg on küll. Kogu ressurss läheb kaupade väljapanemisele, vahepeal veetakse kaup suurtel alustel kaubasaali, isegi riiulitele ei jõua neid sättida. Kauba kojuveoga Grossi poed ei tegele ja Grossi sõnul ei oleks selleks praeguses olukorras kauplustel ka mitte mingisugust jõudu.

„Seni ei ole meil ka ühtegi töötajat, kes oleks koroonaga kuidagi kokku puutunud, kuid hoidku selle eest jumal. Kõik hoiavad hinge kinni,“ rääkis Gross. Õnneks võtavad töötajad Grossi sõnul olukorda tõsiselt.

Kauplustes on käepärast desinfitseerimisvahendid ja hügieeninõuded üleval. „Ettevõte ei saa keelata, küll aga oleme poolkurjalt soovitanud reisile mitte minna ja reisid tühistada. Kui reisilt tullakse, siis oleme palunud püsida kodus ja anda teada, kus reisiti ja kellega kokku puututi,“ rääkis ta.

„Toiduainetööstuse ja jaekaubanduse sektoril on praegu suurim vastutus. Peame vastu pidama!“ ütles Gross

Selver kutsub tööle

Selver teatas täna hommikul, et nad pakuvad tööd kriisi poolt enim räsitud valdkondade töötajatele, kes on jäänud palgata puhkusele. Oodatud on teenindusettevõtete töötajad nii restoranidest, hotellidest kui laevafirmadest.

„Nõudlus kriisivarude järele on jaekaubandusega tegelevates ettevõtetes olulisel määral kasvanud ning tulenevalt sellest on kauplustel ja Selveri e-poel tarvis juurde töökäsi. Oleme otsustanud ulatada abikäe neile, keda ootab palgata puhkus või halvimal juhul koondamine, et kutsuda Selverisse sel kiirel perioodil tööle,“ teatas ASi Selver juhatuse liige Kristi Lomp pressiteates.

E-Selveri, aga ka füüsiliste kaupluste ostukoormus on kasvanud hüppeliselt. E-poe poolel tähendab see ettevõttele päevapealt ärimudeli ümbervaatamist. „Teeme kõik endast oleneva, et e-poe mitmekordistunud nõudlusega toime tulla. Oleme suurendanud oma sisseostude mahtu, vaadanud üle komplekteerimisahela, piiranud nende kaupade valikut, mille järele suurt vajadust pole, et rahuldada kõige enam nõutud kaupade saadavus,“ lisas Lomp.

Nagu Oleg Gross, kutsub ka Lomp inimesi üles mõistlikkusele. „Kui me kõik korraga poodi läheme ja suures mahus kaupu ostame, tekibki puudus. Oma vajadused soovitame läbi mõelda, pole mõistlik üle tarbida. Kinnitame, et kaubapuudust ei ole ja põhjust ülemäära palju varuda samuti pole. Kui ka mõnes kaubagrupis tekib riiulisse auk, ei tähenda see tingimata seda, et seda kaupa pole enam saadaval. Tõenäoline on, et kauplus pole veel jõudnud tühja kohta uue kaubaga täita.“

Selver on riskide maandamiseks lõpetanud kõik plaanilised koolitused, koosolekud ja lähetused. Töötajaid juhendatakse võtma oma töövälisel ajal piisavalt puhkust, toituma kvaliteetselt, liikuma värskes õhus ning leidma aega naeruks ja naljaks. Kõige selle juurde käib ka üldine igapäevahügieen. „Hirm toidab ärevust ja see omakorda nõrgestab nii üksikisikuid kui ühiskonda laiemalt. Püüame olukorrast mõistlikkusega üle saada,“ kõlab Kristi Lombi üleskutse nii ettevõtte töötajatele kui Eesti inimestele laiemalt.

Rimi: kaupa jätkub, kuid tellimusi suurendatakse

Rimi juht Vaido Padumäe teatas täna, et Rimi on enda jaoks pannud paika kaks peamist eesmärki: töötajate ohutus ning jätkuv kaupade olemasolu ja kättesaadavus.

„Eilne vaatepilt osas meie kauplustes võis jätta mulje kaubavarude lõppemisest, ent kinnitan, et riiulite taastäitmiseks on meil olemas kõik võimalused,“ selgitas Rimi juht. „Rimi laod on täis piisavas koguses kaupu, et teenindada ära tavapärane hulk kliente. Oleme kaupade tellimuste hulka oluliselt suurendanud ja kinnitame, et kriitilisi probleeme pole.“

„Palun kliente suhtuda mõistvalt kõikidesse ootamatult tekkida võivatesse olukordadesse, sest toidukaupade kättesaadavus on riigis väljakuulutatud eriolukorras kriitilise tähtsusega. Selle tagamiseks on oluline, et meie kaupluste teenindajad tunneks end turvaliselt ja hoitult. Nende heaolu tagab, et kaup on kättesaadav piisavas koguses ja kauplused saavad toimida tõrgeteta. Liigne meeleheide ega ostupaanika ei aita sellele kuidagi kaasa,“ lisas Rimi juht.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960