Autor: Kristjan Pruul • 19. märts 2020

Valitsus laseb käiku kahe miljardi eurose abipaketi

Valitsus otsustas koroonaviiruse puhangust põhjustatud majandussurutise leevendamiseks kehtestada rea ettevõtete likviidsust parandavad meetmeid.
Foto: Andras Kralla
Koroonaviirusest põhjustatud majanduslanguse turgutamiseks lastakse käiku 2 miljardi euro suurune abipakett, peatatakse maksed II pensionisambasse, otsustas valitsus neljapäeval.

"2 miljardit eurot, 7 protsenti SKPst. Nende meetmete eesmärk on tagada töösuhted, vähendada pankrotte, tagada majanduse toimimine, rahandusminister sai ülesande ette valmistada lisaeelarve," loetles peaminister Jüri Ratas pressikonverentsil.

Kredexi laenukäendus ja pangalaenud tagasimaksete leevendamine läheb maksma kuni 1 miljard eurot, käibelaen antakse 500 miljonit, investeerimislaen Kredexilt veel 50 miljonit.

Töötukassa palgatoetused lähevad maksma kuni 250 miljonit, lisaks hüvitab haigekassa kahe kuu vältel kõik esimesed kolm haiguspäeva. Maaelu sihtasutus annab põllumajandusettevõtetele kuni 50 miljoni eest käendusi, 100 miljoni eest käibelaenu ning kapitaliinvesteeringuteks 50 miljonit.

FIEde avansilised maksed jäävad esimeses kvartalis ära.

Peatatakse sissemaksed II pensionisambasse ning ärajäetud üritused kompenseeritakse osaliselt. Mõeldud on peamiselt kultuuri- ja spordiüritusi märts-aprill, konkreetsed meetmed töötab välja kultuuriministeerium.

Eestis viibivatel välismaalastel jääb õigus töötada

"Kes välismaalastest olid piirangute tekkimise ajal Eestis ja politseis registreeritud, need saavad töötamist jätkata, kes on sees, see on sees. Eestis seaduslikult viibivad välismaalsed, kelle tööload hakkavad lõppema, nad saavad oma töötamisaega pikendada. Ainult need, kes on praegu sees, need saavad," ütles siseminister Mart Helme.

"Tööandja peab soovima, et need inimesed tema juures töötaksid, peab sellest teada andma, muidu ei saa riik midagi teha," lisas minister ja hoiatas, et kriisiolukorras tulevad välja kõik musta tööjõuga tehtud skeemid.

Tuleb ka maksuvõla intresside tühistamine

Maksu- ja tolliamet peatab eriolukorra ajaks ettevõtete maksuvõlalt intressi arvestamise, intressivabastus kehtib tagasiulatuvalt 1. märtsist kuni 1. maini, teatas rahandusministeerium kolmapäeva hilisõhtul.

Ettevõtetel tuleb jätkuvalt õigeaegselt esitada korrektsed deklaratsioonid, näiteks käibemaksu deklaratsiooni tähtaeg on reedel, 20. märtsil. Vastasel juhul ei ole riigil võimalik saada ülevaadet, milline on meie ettevõtete olukord, ja õigeid otsuseid teha.

Raskustesse sattunud ettevõtetel tuleb maksu- ja tolliameti e-keskkonnas maksuvõlg ajatada. Amet lubab võlamenetluses olla võimalikult paindlik, samuti ei rakendata eriolukorra ajal sundtäitmist.

Lisaks sulges maksu- ja tolliamet avaliku võlapäringu ja x-tee teenuste kaudu võlglaste massinfo väljastamise, kuna olemasolev info ei näita ettevõttest tavapärast ja adekvaatset majanduspilti. Riigihanke registri päringud jäävad töösse. Samal põhjusel ei avalda amet oma koduleheküljel tasutud maksude, käibe ja töötajate arvu analüütikat.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960