Autor: Koit Brinkmann • 24. märts 2020

Kired piimatootja Tere ümber keevad suure hooga edasi

Oliver Kruuda elukaaslase Reet Raiduri eestvedamisel käib ASi Tere ja varem Terega seotud ettevõtete ümber üks lõputu vaidlemine. Üllatusena selgub, et Raiduri ettevõttel on osalus Tere emafirmas Farmi Piimatööstus, milles väikeaktsionär püüab suuraktsionäri Maag Grupi elu kibedaks teha.
Reet Raidur jaanuaris toimunud ASi Rubla võlausaldajate üldkoosolekul.
Foto: Liis Treimann

Lisaks on Raiduri teine ettevõte vaidlustanud juba Kruuda juhtimise ajal algatatud ning eelmise aasta suvel Harju maakohtus kinnitatud Tere saneerimiskava.

Veel kümmekond aastat tagasi vääris kommi- ja piimatööstur Oliver Kruuda igati suurärimehe tiitlit, kes oskas hoida häid suhteid, ka rahalisi, nii Keskerakonna kui ka toonase Rahvaliidu juhtpoliitikutega. Nii nagu on suurelt lavalt kadunud Edgar Savisaar, Villu Reiljan ja Ester Tuiksoo, on ka Kruuda ärihiilgusest jäänud tänaseks päevaks järele vaid mälestus ning pole tal enam ei Kalevi kommivabrikut ega Tere piimatööstust.

Elu pole sellest aga igavamaks jäänud, sest pooleli on erinevad kriminaalasjad ja kümnetele juristidele annab tööd ja leiba suur hulk erinevaid tsiviilvaidlusi.

Kruuda elukaaslase firma on aktsionär Tere emafirmas

Tere üleminek Kruudalt konkurent Farmi omanikele käis suure kisa ja kära saatel. Nii küündisid Tere võlausaldajate nõuded üle 45 miljoni euro ning sellest üle poole olid kohustused pankade ees. Kui lõpuks pankade kannatus katkes, oligi Tere põlvili ning kui Maag Grupp omandas 2017. aasta kevadel pankade nõuded, sai Tere emafirmaks Farmi Piimatööstus.

Tere ostuhind lepiti kokku intensiivsete läbirääkimiste tulemusel ning hinna kujundamisel võeti lisaks netovarale arvesse ka turuosa, tootmise efektiivsus, kasumlikkus ja võimalikud sünergiad. Majandusaasta aruandes toodud info järgi võis Tere ostuhind olla 18,4 miljonit eurot.

Samast ajast on aga väheteada fakt, et Farmi Piimatööstus ei kuulugi enam täielikult Maag Grupile. Nimelt otsustas Maag Grupp 2017. aasta suvel suurendada Farmi Piimatööstuse aktsiakapitali. Välja lasti uued aktsiad, mis moodustasid seitse protsenti aktsiakapitalist. Aktsiate eest tasus ligi 147 000 eurot Maag Grupi omanike Roland Lepa, Toomas Juhani ja Aivar Saarma teine firma MG Piima Invest OÜ.

Asjaosalised on sel teemal väga kidakeelsed ning avalikkusel pole teada, millal, miks ja mis tingimustel jõudsid need seitse protsenti MG Piima Investilt Oliver Kruuda elukaaslase Reet Raiduri ettevõttele Aktsionär OÜ. Maag Grupi üks omanikke Lepp viitab konfidentsiaalsuse kohustusele.

Vaidlustel lõppu ei paista

Tehingust saab mööda juba kolm aastat, kuid vaidlused muudkui koormavad kohtuid. Vaieldakse nii Tere eelmise omanikfirma Elveda OÜ kui ka Tere kunagise juriidilise keha Rubla ASi pankrotimenetlustes. Samuti on vaidlustatud Tere saneerimismenetlus.

„Oliver on oma skeemitamistega üle Eesti tuntud,“ ütleb Maag Grupi üks omanikest Roland Lepp. Nõudeid esitabki Kruuda-Raiduri pool.

Ühe Äripäeva allika arvates võib Kruuda-Raiduri hagide taga olla asjaolu, et nad ei ole Tere eest kogu kokkulepitud raha kätte saanud ning see summa olevat suurusjärgus 3-4 miljonit eurot. Kuna allika sõnul sai ostja pankadelt nõuete omandamise kaudu Tere endale kui põrsa kotis, siis olevat selgunud, et enne saneerimist viis Kruuda Terest välja samas suurusjärgus ehk 3-4 miljonit eurot. Seetõttu pidavat Maagi omanikud nüüd rehkendama, et sellega on ka osturaha tasaarveldatud.

Lepa sõnul see info tõele ei vasta ning tema kinnitusel on nemad kogu kokkulepitud raha ära maksnud, kuid vastaspool hakkas seepeale igasuguste asjadega vaidlema ning seda tihti ka kiusu pärast. Jutt on Lepa sõnul väikestest asjadest - kuupäevadest ja vaidlusest, kas intresse on vaja arvestada või ei ole. „Meie oleme olnud äris 30 aastat ja kui vähekegi võimalik, siis me kohtus ei käi. Tundub, et neil inimestel on ikka väga igav,“ lisab Lepp.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960