Autor: Põllumajandus.ee • 24. märts 2020

Milline on Euroopa piimanduse tulevikuvisioon?

Tuleviku - ÜPP peaks pakkuma uut lepingut põllumajandustootjate ja ühiskonna vahel ning toetama tootjaid üleminekul kestlikkusele süsteemsete muutuste kaudu, märgitakse Euroopa Keskkonnainstituudi (IEEP) avaldatud aruandes „Euroopa piimanduse tulevikuvisioon”.
Suurfarmid on piimanduse tulevik. Fotol Väätsa Agro Lõõla piimafarm.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Europarlamendis tutvustatud analüüsi kaasautorid Faustine Bas-Defossez ja Ben Allen rõhutavad vajadust töötada välja kogu ELi hõlmav säästva toidu ja dieedi määratlus. Samas tuleb liikmesriike julgustada kasutama kestliku toidu rahastamist, mis oleks vahendiks, mille abil muuta tervisliku ja kestliku toidu ostmine kõigile jõukohaseks. EL peaks ka järk-järgult kaotama praegused vähendatud käibemaksumäärad jätkusuutmatute väetiste ja pestitsiidide osas; välja tuleks töötada ühtlustatud tootestandardid, märgistamise ja kvaliteediskeemid tarbijate teavitamiseks, sh. terviseteave ja info tootmismeetodi kohta.

Tulevikku vaadates ütlevad autorid, et piimasektor peaks muutuma süsinikuneutraalseks, eemaldudes fossiilkütuste-põhisest energiast ja materjalidest. Nad sooviksid, et esmatootjatest ja töötlejatest saaksid „kliima, bioloogilise mitmekesisuse, pinnase ja vee kaitsmise meistrid, kes lähevad eesmärkide täitmisel kaugemale ELi baasnõuetest.“

"Põllumajandussektori arendamine peab toimuma tasakaalus kestlikkuse kolme samba - majanduslik, sotsiaalne, keskkonna-alane jätkusuutlikkus - vahel ning liikuda tuleb ainult arenguruumis, mis on vastuvõetav, elujõuline ja õiglane põllumajandustootjatele, tarbijatele, kogu väärtusahela töötajatele ja kodanikele tervikuna," öeldakse aruandes. Lisaks nõuavad nad paremat loomade heaolu käsitlevat seadusandlust, mis „kehtestatakse järjekindlalt kogu ELis, et luua tootjatele selgust, luua turul võrdsed võimalused ja parandada tarbijate usaldust”.

IEEPi andmete kohaselt on EL-i piimasektor ühenduse suuruselt teine põllumajandussektor pärast köögivilja- ja aianduse ning enne teraviljasektorit, andes üle 12% kogu põllumajanduse kogutoodangust.

30 aasta jooksul ajavahemikus 1983–2013 vähenes piimafarmide arv EL-10 riikides 81% ehk 1,2 miljoni farmi võrra, kuid piima kogutoodang püsis suhteliselt stabiilne, kuna ettevõtted spetsialiseerusid. EL piimandussektoris töötab hinnanguliselt 2 miljonit inimest, sh 300 000 otsest töökohta on ainuüksi piimatöötlemissektoris ja üle 1,7 miljoni töökoha piimafarmides.

Autorid rõhutavad ühistute olulist rolli: umbes 64% kogu Euroopa lehmapiimast 2015. aastal tarniti ühistute poolt.

Loe lähemalt SIIT.

Ene Kärner, Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960