Idee iseenesest ei ole uus, aga tehas küll. Tootmisvalmis on saanud ettevõte, mille põhituumiku moodustavad keemia- ja tehnoloogiainsenerid, kes alustasid taimsete valkude kiireks ja energiasäästlikuks tootmiseks võimaluste otsimist juba 20 aastat tagasi, vahendab ajaleht Vooremaa,
Aktsiaseltsi nõukogu esimees Toivo Träss rääkis, et tootma hakatakse inimtoitu. „Meie kogused on suured, seetõttu sihime esimeses etapis suuremaid toidutööstusi. Meie valgud sobivad näiteks komponendina vorstidele, samuti sobivad valgud ja fiibrid pagaritööstuses, kus on soov teha gluteenivaba toitu või suurendada toote valgusisaldust,“ ütles Träss.
Tehase põhiline tooraine on kanepi-, lina- ja rapsiseeme.
Taimse valgu tootmine
Seemned kõigepealt kooritakse ja sorteeritakse, neist pressitakse õli ja presskook suunatakse tootmisse, sellest valmib kanepiseemnete baasil umbes 70%-line valgukonsentraat ning lina- ja rapsiseemnetest umbes 50%-line valgujahu.
Allikas: Vooremaa, 26. märts 2020