Autor: Põllumajandus.ee • 31. märts 2020

Esimesed põllutööd 2020. aasta hooajal on saanud alguse

Fosforipuudus talirapsil, kevad 2020.
Foto: Scandagra Eesti AS
Alustatud on esimese pealtväetamisega ja lägalaotusega. Järgmise tööna taliteravilja põldudel võib olla vajalik äestamine, just selle mõttega, et hävitada osaliselt sügisel tärganud umbrohtusid ja õhutada mulda, sest märg ja sademeterikas talveperiood on mulda kõvasti tihendanud ning esimesed kevadised soojad ilmad tekitavad mullale kooriku.

Mulla kooriku purustamiseks on sobilik ka rullimine rihvel-tüüpi rulliga, mis purustab mullakoorikut, kindlasti ei tohiks rullida taliteraviljasid silerulliga.

Möödunud talv oli püsiva lumeta ja seega polnud lumiseene kahjustusi. Kohati on varajastel külvidel ning suuremaks kasvanud taimedel näha alumistel lehtedel kolletumist ja einevaid haigustekitajaid, kus äestamisega saab haigustekitajad vanade lehtedega eemaldada. Kuid äestamisega tasub olla ettevaatlik ning ei ole soovituslik teostada taliodra-ja rukkipõldudel, sest antud kultuurid võrsuvad osaliselt juba sügisel. Samuti on nüüdseks võrsunud varajased talinisukülvid ning hästi võrsnud taimikule kahju tegemise oht vigastuste näol on suur. Äestamise ja rullimise juures tuleb silmas pidada, et muld oleks piisavalt kuiv, liigniiske pinnase puhul suureneb oht taimede juurestiku lõhkumise näol ning rullimise puhul õhutamise ja kooriku lõhkumise asemle tihendatakse mulda veelgi enam.

Kõikuvad temperatuurid kevadel ehk soojad päikesepaistelised päevad ja öökülmadega ööd tekitavad taimele stressi, sest toitainete liikumine juurtest lehtedesse on häiritud. Piltlikult on taimede elutegevus häiritud, kuna öökülma ajal toitainete liikumine pidurdub pea täielikult ning päeval, sooja ja päikesega hakkavad mahlad ja toitained taas liikuma- see on suur stressiallikas. Selleks, et taimed saaksid toitained paremini kätte, on soovitatav teha pealt pritsimine ja anda toitaineid lehtede kaudu, mida mullast kätte ei saa.

Peamine element, mille liikumine on külmadega häiritud ja mida vajab taim varajases kasvufaasis, on fosfor (P). Alles mullatemperatuuri +13-15°C juures hakkab taim nõrgalt happes lahustuvat fosforit mullast omastama, kuna mullas olevad mikroorganismid on selleks ajaks alustanud aktiivset elutegevust, mis muudab happes lahustuva fosfori taimedele kättesaadavaks. Vees lahustuv fosfor, mis on sügisel NPK väetisega antud, on sademeterohke talve jooksul välja uhutud.

Jaheda kevade puhul võib selleks kuluda nädalaid, et mulla temperatuur tõuseks soovitud kõrguseni ja selle hetkeni on taimel juba kõrge fosfori puudus, näiteks 24. märtsil 2020 oli 5 cm sügavusel mulla temperatuur +2 kraadi. Selleks, et kiiresti leevendada taimede fosfori puudust ja lillakat tooni taime lehtedes, on soovitatav anda pealt fosforit sisaldavat leheväetist. Fosfor soodustab peamiselt juurestiku arengut ja tugev juurestik on taimede vundament, millega tõuseb nii kultuuri põuakindlus, kui ka toitainete omastamine ja võrsumine.

Fosforipuudus talinisul, kevad 2020.
Foto: Scandagra Eesti AS

Öökülmadest tingitud stressi leevendamiseks on soovitatav anda erinevaid aminohappeid. Aminohapete eesmärk on aidata taimes tõsta suhkrute sisaldust läbi ensümaatiliste protsesside. Kuna soe talv on taimed juurtes olevad toitainete varusid ehk suhkruid sundinud tarbima, siis aminohapped mõjuvad nö energiajoogina taimele ja tõstavad kiiresti suhkrute taset taimes, mis omakorda muudab taime öökülmadele vastupidavamaks, samuti tõstab suurenenud suhkrute tase taimes kõiki kasvuprotsesse. Öökülmadele on vastuvõtlikumad need taimed, mis said varakult peale esimese lämmastik väetise ja on hakanud jõudsalt kasvama.

Leheväetiste, mis mõjuvad lehtede kaudu, andmisel kehtib ikka kuldreegel, et ööpäevane keskmine temperatuur peab olema üle +5°C ja taimemahlad peavad liikuma, et leheväetise ja aminohapete andmine täidaks oma eesmärki, sest aminohapped üksinda ei mõju samuti alla +5 kraadist temperatuuri. Juhul kui taimik on väike või sort oma omadustelt hiline ärkaja ja lehestik pole veel arenenud piisavalt suureks, on soovitatav kasutada humiin-ja fulvohappeid ehk huumusaineid sisaldavaid tooteid, mis mõjuvad ka läbi mulla ja parandavad taimede kasvu ning juurestiku arengut, millega paraneb ka üldine toitumine.

Fosfori sisaldavatest toodetest on soovitatav kasutada:

•Vivagel NPK 10-50-10: Normiga 1,0 l/ha, sisaldab: (N 100g/l; P 500g/l; K 100g/l+mikrod)

•PK Max: Normiga 2,0-3,0 l/ha, sisaldab (P 385g/l; K 440g/l)

•YaraVita Kombiphos: Normiga 2,0-5,0 l/ha, sisaldab (P 440g/l; K 75g/l + Mg,Mn,Zn)

Aminohappeid sisaldavatest toodetest on soovitatav kasutada:

•Amino Plus 300: Normiga 0,5-1,5 l/ha, sisldab (N 80 gl/; aminohapped 312 g/l; Org. ained 587 g/l + Mikrod) - Lubatud kasutada mahetootmises.

•Aminosol: Normiga 1,5-3,0 l/ha sisaldab(N 116 g/l; K 14 g/l; S 3,1 g/l; aminohapped 550 g/l Org ained 663 g/l)- Lubatud kasutada mahetootmises

•Prolis: 2 g/ha. Sisaldab 99,9% aminohapet L-a proliin.

Huumusaineid ja biostimulaatoreid sisaldavatest toodetest on soovitatav kasutada:

•Humiextract QA: Normiga 2,0-3,0 l/ha (N 30 g/l; P 6,7 g/l; K 40 g/l; Mg 25 g/l + Mikrod; huumusained 700 g/l) – Lubatud kasutada mahetootmises

•Amalgerol Essence: Normiga 1,5-2,0 l/ha(N 25 g/l; K 37 g/l; Orgaanilised ained 533 g/l)- Lubatud kasutada mahetootmises.

•UBP 110 SL: Normiga 0,65-0,8 l/ha (Orgaanilised ained 800 g/l+N;K;S)

Kasutada võib toodete kombinatsioone ja segamist, kuid siis küsige nõu ja soovitusi segatavuse kohta Scandagra müügiesindajatelt või agronoom-nõustajalt.

Kaarel Kallion, Scandagra Eesti agronoom-nõustaja

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960