Autorid: Põllumajandus.ee , Metsamajandusuudised.ee • 23. aprill 2020

Kalkulaator: võrdle oma palka teiste sama ala töötajatega

Võrdle oma palka teiste sama ala töötajatega.
Foto: Andras Kralla
Statistikaameti kodulehel saab tänasest võrrelda enda palka teiste sama ala töötajatega.

Rakenduse abil saab hinnata oma saadavat või ettevõtte makstavat töötasu ametigrupi mediaanpalgaga võrreldes. Kõige suurem rakenduse sihtrühm on aga ettevõtted.

Statistikaameti eksperimentaalstatistika juhtivanalüütiku Kaja Sõstra sõnul sooviti ettevõtetele rakendusega midagi vastu anda. „Rakendus võimaldab ettevõtjal hinnata tööturu olukorda ja võrrelda oma ettevõtte palgataset. Kuvatava info kvaliteet oleneb otseselt sellest, kui korrektselt esitavad ettevõtted töötamise registris andmeid ning muutuste korral neid ka uuendavad,“ rõhutas Kaja Sõstra.

Rakenduses kuvatakse registreeritud täisajaga töötajate brutopalga mediaan, mida tööandjad maksid eelmisel aastal. Mediaanpalk näitab summat, millest rohkem ja vähem teenivaid töötajaid on ametis, maakonnas või piirkonnas ühepalju. Statistikaameti andmeteadur Kadri Rootalu ütles, et näidatakse just mediaanpalka, sest see annab tööturu olukorrast täpsema ja adekvaatsema pildi kui keskmine palk, millest enamasti räägitakse.

Rakenduse väljatöötajad usuvad, et see lisab Eesti tööturule läbipaistvust ja avatust. Teisest kvartalist lisandub ajamõõde ja palkade ning palgajaotuste muutumist saab vaadata kvartalite järgi.

Koostöös võrdõigusvoliniku, Tartu ülikooli ja Tallinna tehnikaülikooli teadlastega lisandub rakendusele sügisel arendus, millega luuakse võimalus võrrelda naiste ning meeste palgaandmeid. „Eestis on meeste ja naiste palgalõhe Euroopa Liidu suuremaid. Üks lahendus selle vähendamiseks on suurem läbipaistvus ja teadlikkus. Kui on teada meeste ja naiste palk samas ametis, aitab see naistel pidada õiglaseid palgaläbirääkimisi. Uuringutele ja statistikale tuginevad teadmised aitavad inimestel värbamisel ja palgaläbirääkimistel langetada kaalutletud otsuseid,“ sõnab võrdõigusvolinik Liisa Pakosta.

Näiteks võib olla aiandustöötaja töötasu kuni 993 eurot, arborist võib teenida kuni 1046 eurot, loomakasvataja või lüpsja 1130 eurot, metsatööline või metsnik 1245 eurot, puidusorteerija või puidukuivatioperaator 1150, raietööline 1245 eurot, taimekasvatuses töötav põllumajanduse oskustöötaja kuni 1046 eurot.

Palkasid saab vaadata ja võrrelda STATISTIKAAMETI KODULEHEL.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960