Autor: Põllumajandus.ee • 1. juuni 2020

Toidutöösturid: Tavalise töökorralduse juurde naasmine toimub sammhaaval

Kolm Eesti suurtootjat jagavad oma kogemusi, kuidas viiruspuhang muutis nende tootmiste töökorraldust ja milliseid ettevaatusabinõusid nii toidu kui ka töötajate ohutuse tagamiseks kasutusele võeti.

HKScani Rakvere Lihatööstus
Autor: Meelika Sander-Sõrmus

Viimased nädalad osutusid kodumaisete suurtootjate jaoks tõeliseks tuleprooviks: kriis tõi väga hästi esile kui suur on kohaliku toidutööstuse roll Eesti elanike kriisiolukorras ellujäämisel ja sellest väljumisel.

Nii Eesti suurim lihatööstus HKScan Estonia, piimatööstusettevõte Valio kui ka jäätise ja külmutatud toodete valmistaja Balbiino kinnitasid, et viiruspuhangu ajal oli nende kõrgeim prioriteet tootmistes ohutuse tagamine selleks, et ükski töötaja ei haigestuks ning toidutootmine saaks jätkuda. Oli selge, et kodumaisel toidutootmisel on Eesti elanike ees suur vastutus.

HKScan Estonia brändi- ja kommunikatsioonijuhi Triin Lõokese sõnul kehtisid viiruse leviku tõkestamiseks ettevõttes täiendavad ettevaatusabinõud juba alates jaanuari lõpust, kui üldises ühiskonnakorralduses veel miskit muutunud ei olnud ning koroonaviirus tundus enamikele võõra murena. „Moodustasime spetsiaalse kriisitöörühma, mis jälgib pidevalt viirusega seotud arenguid, tegeleb tegevusjuhiste väljatöötamise ja tegevuste koordineerimisega. Tegevusjuhiseid ajakohastatakse regulaarselt, lähtuvalt ohuolukorra tasemest,“ sõnas Lõoke.

Hügieenile on toidutööstuses alati suurt rõhku pandud ning viiruspuhangu tõttu oli töökorraldust vaja muuta eelkõige kontoripoolel. „Meie tootmises on alati olnud ranged hügieeninõuded ja ka haigustunnustega inimeste pääsemine tootmisruumidesse on olnud keelatud. Eriolukorra ajal hakkasime sellele töökeskkonnas veelgi enam tähelepanu pöörama,“ kommenteeris Valio tootearendusdirektor Nele Jõemaa.

Valio Eesti Laeva tehas.
Autor: Meelika Sander-Sõrmus

Lisameetmeid võeti kasutusele peamiselt kontorites, ladudes ja transpordil

Kuna toidutööstustes on ka tavapärast töörutiini ja hügieenieeskirju järgides kohustuslik isikukaitsevahendite kandmine ning üleüldine puhtuse tagamine, ei ole tööstuste esindajate sõnul eriolukorra ajal oluliselt suurenenud vajadus ei desinfitseerimisaine ega maskide järele. „Suurt pilti vaadates ei ole kogused oluliselt suurenenud, kuna sanitatsiooni kord oli juba eelnevalt üles ehitatud erinevate riskide, sealhulgas viiruste, preventatiivseks hävitamiseks. Kõigis HKScan`i üksustes teeme täiendavaid desinfitseerimisi üldkasutatavates ruumides, oleme lisanud käte desinfitseerimise kohti ja nõuame täiendavate hügieenitingimuste järgmist ka meie koostööpartneritelt,“ selgitas Lõoke.

Sama kinnitas Balbiino turundusdirektor Heikki Põhi. „Toidutööstuses on nagunii tagatud kõrgendatud hügieeninõuded, seega eriolukord palju ei muudatusi kaasa ei toonud. Nõuded riietusele, toiduohutusele ja hügieenile on ikka samad,“ kinnitas ta. Samas lisas Põhi, et ettevõttesse pääsemisel, kaupade ladustamisel ja logistikal võeti kasutusele lisaturvameetmeid ning võimalusel töötati kodukontorites.

„Tühistasime ärireisid, piirasime töötajate liikumist erinevate üksuste vahel ning korraldasime töö selliselt, et erinevate vahetuste töötajad üksteisega kokku ei puutuks. Kuna korraldame oma töötajatele transpordi tööle ja koju, tellisime lisabussid, et ühes bussis ei viibiks korraga liiga palju inimesi. Allhanketööde mahu viisime absoluutse miinimumini ning keelasime oma territooriumil väliste osapooltega kohtumised,“ loetles Lõoke HKScan’is kehtestatud ettevaatusabinõusid.

Siiski kulub lisandunud desinfitseerimiskohtade tõttu rohkem puhastusaineid, samuti kasutavad koristusteenust pakkuvad partnerid oluliselt rohkem ohutust tagavaid aineid ja töövahendeid. „Maske igapäevaselt meie tootmises ei kasutata - sügavkülma tingimustes on niiskuse tõttu maskide kandmine komplitseeritud - kuid eriolukorras oleme need siiski kasutusele võtnud. Maskide hankimine on olnud suur lisakulu – vajame umbes 7000 lisamaski kuus,“ kommenteeris Põhi Balbiino tootmises tehtud muudatusi.

Tavalise töökorralduse juurde naasmine toimub sammhaaval

Ka pärast eriolukorra lõppu ollakse tootmistes ettevaatlikud. „Jälgime, et inimesed hoiaksid distantsi nii töö- kui puhkeruumides. Koosolekud suunasime ümber videovahendusele ning piirasime korraga sööklas viibivate inimeste hulka. Samuti oleme ära jätnud tehasekülastused, et hoida kontaktid võimalikult madalana,“ ütles Jõemaa.

„Hetkeseisuga ei ole meil plaanis kõiki kehtestatud ettevaatusabinõusid leevendada ja jätkame tööd eritingimustes, hoolimata sellest, et riigid teevad esimesi samme piiride avamisel ning järk-järgulisel tavapärase elurütmi taastamisel. Kriisitöörühm jälgib olukorda pidevalt ning reageerib vastavalt,“ ütles ka Lõoke.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 51 77 736