Autor: Ene Kärner • 9. juuni 2020

Aprillis toiduainete hinnad maailmas langesid

Toiduainete maailmaturuhinnad aprillis 2020 langesid eelmise kuuga võrreldes 3,4%, saavutades ÜRO toidu- ja põllumajanduse organisatsiooni (FAO) andmetel madalaima taseme alates 2019. aasta jaanuarist.
Maisi hind langes juba kolmandat kuud järjest tänu suurtele ekspordipakkumistele.
Foto: Pixabay

FAO 7. mail avaldatud toiduhinnaindeksis ülevaates märgitakse, et kolmas langus järjest oli suuresti tingitud COVID-19 pandeemia mitmest negatiivsest mõjust rahvusvahelistele toiduturgudele.

Teraviljahindade langus oli piiratud, kuid kõik muud sektorid, eriti suhkur, näitasid olulist langust. Teravilja hind langes pisut kuu varasemaga võrreldes, kuid tõusis siiski 2,4% võrreldes 2019. aasta aprilliga. Teraviljahindade väike langus alates märtsist 2020 oli seotud kõrgemate nisu- ja riisihindadega, mida kompenseeris maisi hinna järsk langus. Nisu kallines kuuga 2,5%, kuna teadete kohaselt on Venemaa ülejäänud turustusaasta lõpuni 30. juunini kehtiv seitsme miljoni tonni suurune ekspordikvoot täidetud. Maisi hind langes juba kolmandat kuud järjest tänu suurtele ekspordipakkumistele, mida täiendasid äsja koristatud saagid Lõuna-Ameerikas, lisaks nõrk etanoolinõudlus. Taimeõli hind langes 5,2% ehk madalaimale tasemele alates 2019. aasta augustist; palmi-, soja- ja rapsiseemneõli hinnad langesid, ehkki päevalilleõli hind tõusis. Palmiõli hinna viis alla toornafta hinnalangus ning pandeemia tõttu aeglustunud nõudlus toidu- ja kütusetööstuses, samuti Malaisia oodatust suurem toodang. Soja- ja rapsiõli hinnad langesid madalama nõudluse tõttu, samas mõjutas soja hinda USA suurenenud pressimine. Päevalilleõli hind tõusis kindla impordinõudluse tõttu seoses murega eksporditavate tarnete kättesaadavuse pärast, teatas FAO.

Piimasektoris langesid maailmaturuhinnad alates märtsist 3,6%, mis on teine langus järjest, ulatudes 8,8% madalamale tasemele kui 2019. aasta aprillis. Lõssipulbri ja täispiima pulbri hindade langus (mõlemad alla 10%) kajastas kasvavaid varusid ja nõrka ekspordinõudlust.

FAO juhtis tähelepanu, et piima tootmise kasv põhjapoolkeral on praegusel aastaajal tavaline, samas kui restoranide ja toidutootjate nõudlus on väiksem. Juustuhinnad seevastu tõusid mõõdukalt Okeaania piiratud tarnete tõttu, mis on tingitud toodangu hooajalisest langusest. Liha hinnad langesid märtsist alates 2,7%, mis on neljas langus järjest, kõikides liikides. Hiina impordinõudluse taastumine ei olnud piisav, et korvata pandeemia tõttu teiste riikide väiksemaid oste koos logistiliste probleemide ja HoReCa nõudluse järsu langusega. Vaatamata vähenenud töötlemisele tööjõupuuduse tõttu tähendas restoranide müügi vähenemine varude kasvu ja ekspordikoguste kättesaadavuse suurenemist.

Suhkru hind langes kuu jooksul 14,6%, mis on teine langus järjest, peamiselt toornafta hinna languse tõttu. FAO selgitab, et madalamad kütusehinnad tähendavad seda, et töötlejad kasutavad rohkem suhkrut toidu, mitte etanooli tootmiseks, mis tähendas suuremat kogust ekspordiks.

Uuri lisa SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960