Autor: Põllumajandus.ee • 30. juuli 2020

Alpakatallele tehti ülikooli loomakliinikus haruldane operatsioon

Eesti Maaülikooli loomakliiniku arstid seisid hiljuti raske ülesande ees: Pärnumaalt toodi kuu vanune ning vähem kui kümme kilo kaaluv alpakapoeg, kes ei suutnud enam tõusta püsti.
Alpakatall kosumas maaülikooli loomakliinikus.
Foto: Risto Mets / EMÜ

Uuringutel selgus, et loomakese seljaaju oli trauma tagajärjel viga saanud ning tarvis oli teha keerukas operatsioon. Protseduuri tegi raskeks asjaolu, et mitte kunagi varem pole EMÜ kliiniku tohtrid seljaaju traumaga alpakasid opereerinud. Loomakliiniku kliinilise juhi Aleksandr Semjonovi teada pole sellist operatsiooni nii noorele alpakale tehtud isegi terves Euroopas.

Operatsioon koos uuringutega vältas päeval kella kolmest kuni südaööni välja. Ka operatsiooni alustades polnud tohtrid kindlad, kas loom peab üldnarkoosis ja hingamisaparaadi all operatsiooni vastu. Kuid napilt ööpäev pärast Tartusse jõudmist oli alpaka operatsioonist toibunud ning tema seisund stabiilne.

Kliiniku juht selgitas, et uuesti peaks patsient suutma püsti tõusta kahe nädala jooksul. Kuid nagu seljaaju operatsioonide puhul ikka: täielik õnnestumine selgub alles hiljem.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960