Autor: Põllumajandus.ee • 10. august 2020

Põllumehed võitlevad üheksa ukrainlase nimel

Erilennuk tõi juuli lõpus Eestisse Ukraina võõrtöölised, kellest osa tahetakse nüüd kodumaale tagasi saata.
Foto: Liis Treimann
Kolm Lõuna-Eesti põllumajandusettevõtjat on vastu politsei- ja piirivalveameti nõudmisele saata riigist välja üheksa Ukrainast erilennuga saabunud hooajatöölist.

Nopri talu peremees Tiit Niilo, ASi Plantexi tegevjuht Andres Agan ja OÜ Hobulased omanik Priit Ojamaa teatasid ühisavalduses, et riigist välja saadetavad Ukraina hooajatöölised on läbinud kohustusliku karantiini ja andnud negatiivsed viiruseproovid. Põllumajandusettevõtjate sõnul heidab terviseamet ette, et töölised on karantiini ajal keelust hoolimata tööd teinud, kuid põllumeeste kinnitusel polnud ukrainlased põllutöödel, vaid korrastasid oma eluruume.

Niilo sõnul toimus eelmisel kuul politseireid, mille ajal Ukraina hooajatöölised väidetavalt korrastasid oma elupaigaks mõeldud ruume. "Üheski nõudes pole kirjas, et inimesed peaksid oma karantiinipaigas käed rüpes istuma. Töölised olid kaks nädalat eneseisolatsioonis ja ükski neist ei täitnud sel ajal tööülesandeid, ammugi polnud neil kokkupuudet avaliku ruumiga," selgitas Niilo.

Loe lisaks
Põllumees palkab ukrainlase otse ja väldib vahendusfirmat

Agani sõnul tekitavad läbiviidud reid ja sellele järgnenud menetlus nii töötajale kui ka tööandjale suurt segadust. "Neli meie töölist on saanud käsu seitsme päeva jooksul Schengeni viisaruumist lahkuda, samas aga võib väljasõidukorralduse vaidlustada 30 päeva jooksul," rääkis Agan. "Mehed on terved nagu purikad ja tahavad tööd teha, käsku täita ja koju minna nad ei saa, sest Ukrainaga on lennuliiklus katkestatud – olukord on absurdne."

Ojamaa sõnul on nad Ukraina töötajate Eestisse toomisega, viiruse suhtes testimise ja ilma tööta karantiinis hoidmisega kulusid kandnud ning arvestanud, et töötajad jäävad seejärel ettenähtud ajaks riiki ja teevad tööd. "Ametkondade jäik suhtumine on hämmastav, sest erilennukiga riiki saabunud töölised on ilmselt ainsad, kelle asukohast ja tervislikust seisundist on riigil nii selge ülevaade. Nende väljasaatmisel tuleb meil töötajate otsimisega uuesti nullist alustada," märkis Ojamaa.

21. juuli pärastlõunal saabus põllumajandussektorile Eesti põllumajandus- ja kaubanduskoja tellitud erilennuga appi 160 hooajatöölist Ukrainast.

Saabunud läbisid esmase COVID-19 viiruse testimise Tallinna lennujaamas, viibisid seejärel enne tööle asumist kaks nädalat karantiinis ja neid testiti uuesti karantiini lõpus.

Testimiste eest maksid välistöölised kutsunud tööandjad.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960