Autor: Henry Mölder • 12. august 2020

Ostjad varitsevad Hortest

Hortese vastu tuntakse Kristina Berzina sõnul huvi nii Eestist kui ka kaugemalt.
Foto: Liis Treimann
Hortes AS, mis on erakapitalil põhineva fondi Livona Partnersi lätlannast juhi Kristina Berzina sõnul pikaajaline investeering, on peagi küpseks saamas ja varsti valmis ennast müüma.

Aiandusettevõtte vastu on huvilisi nii Eestist, Baltikumist kui ka väljaspoolt.

„Portfelli juures käib kosilasi kogu aeg," ütleb ettevõtte üks juhte Kaido Veske. Tema sõnul oligi Hortese ost pikaajaline investeering, mille aeg müügiks on kätte jõudmas, kuid täpseid kosilasi ta välja tuua ei soovinud.

Huvi nii Eestist kui ka väljast

Üheks Eestis tegutsevas kosilaseks võib olla kolm aastat tagasi loodud Gardest OÜ. Ettevõtte juhatuse liige Kristian Kalgan, kes oli 12 aastat Hortesega seotud, ostuhuvi ümber ei lükanud, aga samas ka ei kinnitanud. Hortesest 13 korda suurema aianduskaupade ettevõtte Decora ASi tegevdirektor Eike-Tubli Müür kinnitas, et nendel kavatsust Hortest osta ei ole.

Lätlannast juht Kristina Berzina mainis, et huvilisi on nii Eestist, Baltikumist kui ka muudest Euroopa piirkondadest.

Äripäeva hinnangul võiks Hortese praegune hind olla 3,6 miljonit eurot.

Tark ei torma

Hortes rajas eelmise aasta lõpus Lasnamäele Tähesaju Teele uue aianduskeskuse. Lisaks ütles Berzina, et praegu planeeritakse poe avamist ka Riias. Ettevõtet ei ole kavas veel tänavu müüja, vaid potensiaalse väärtuse kasvu tõttu sihitakse müügiks hoopis järgmist või ülejärgmist aastat.

Berzina sõnul oli Hortesel koroonaga toimetulek keeruline, kuid aprilli lõpus leidsid kliendid taas poed üles. Märkimisväärselt tema sõnul ka e-poe kasutajate arv.

Hortes AS on 2004. aastal asutatud aia- ja kodukaupu müüv ettevõtte. Hortese viimane aastaaruanne kajastab 2018. aasta tulemusi, siis oli ärikasum 100 000 eurot ja käive 4,4 miljonit eurot.

Asutaja Joakim Helenius müüs 2016. aastal ettevõtte Rain Lõhmuse osalusega investeerimisfondile Livona Partners. Helenius soovis ettevõttest väljuda, sest oli seal olnud koos Soome investoritega üle kümne aasta ning nägi, et Hortese edasiseks kasvuks oleks vaja uut omanikku. Tema sõnul oli juba siis Hortesel mitu ostuhuvilist nii Eestist kui välismaalt. Ühel õhtusöögil vana tuttava Rain Lõhmusega kuulis ta, et Lõhmusega seotud fond otsib investeerimiseks kasvavaid ja hästi juhitud keskmise suurusega ettevõtteid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960