Autor: Põllumajandus.ee • 17. august 2020

PRIA: Hooldustööde tuvastamine toimub satelliiditehnoloogia abil

Mõne päeva pärast jõuab kätte rohumaade hooldamise tähtaeg. Rohumaad peavad olema hooldatud hiljemalt 20. augustiks.
PRIA kasutab pindalatoetuste menetlemisel rohumaade hooldamise kontrollimisel satelliidipiltide abi.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

PRIA kasutab pindalatoetuste menetlemisel rohumaade hooldamise kontrollimisel satelliidipiltide abi. Selleks on loodud rakendusprogramm, mille abil jälgitakse põllul toimunud muutusi kogu vegetatsiooniperioodi jooksul. Esmakordselt kasutati rohumaade hooldamise tuvastamise programmi abi 2018. aastal. Vaatluse all on üle 101 000 taotletud rohumaapõllu, kokku üle 413 000 ha. Kõigil on võimalus andmetega tutvuda PRIA avalikul veebikaardil. Veebikaardilt põldude niitmise info kontrollimisel peab aga arvestama, et andmed tekivad kaardile mõningase viitajaga. Viitaja pikkus on keskmiselt nädal.

Rohumaade seire tulemused 2020. aasta 11. augusti seisuga:

Põldude arv:

põldude arv (tk)
Foto: PRIA

Põldude pind:

Põldude pind (ha).
Foto: PRIA

Püsirohumaade suhtarvu vähenemisest

Tänavuste pindalatoetuste taotluste esialgsetel andmetel on Eesti riigi tasandil püsirohumaa suhtarv vähenenud võrreldes 2015. a kehtestatud võrdlussuhtarvuga 5,8%. Lubatud vähenemise piirmäär on aga 5%.

Lõplik suhtarvu vähenemine selgub pärast taotluste kontrolli ehk hiljemalt 15. detsembriks. Suure tõenäosusega jääb see üle 5%, mis tooks kaasa püsirohumaade tagasirajamise kohustuse 2021. aastaks.

PRIA palub arvestada oma põllumajanduslike tööde planeerimisel ja teostamisel, et edasine püsirohumaa ülesharimine võib tuua kaasa püsirohumaa tagasirajamise kohustuse.

Sel sügisel ülesharitud püsirohumaa mõjutab 2021. aasta püsirohumaa suhtarvu ja sellest tulenevat võimalikku tagasirajamise kohustust 2022. aastaks.

Püsirohumaa säilitamise nõudest on vabastatud mahetootjad mahetunnustatud maa osas ning väikepõllumajandustootjate kavaga liitunud taotlejad. Täpsemalt saab püsirohumaa säilitamise kohustuse kohta lugeda SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960