Autor: Põllumajandus.ee • 7. september 2020

Läti piima- ja lihaveisekasvatajatele makstakse kriisitoetust

Läti Maaelu Toetamise Keskus teatas 28. augustil, et Läti piimatootjatele ja veisekasvatajatele makstakse erakorralist abi. Tegemist on erakorralise riigiabiga nende sektorite põllumajandustootjate sissetulekute stabiliseerimiseks.
Läti piima- ja lihaveisekasvatajatele makstakse kriisitoetust.
Foto: Pixabay

Läti põllumajandustootjad saavad iga piimalehma eest toetust 86 eurot tingimusel, et ajavahemikus 1. aprillist kuni 30. juunini 2020 oli karjas vähemalt kolm lüpsilehma ja piima turustati piimatöötlemise ettevõttele. Lihaveiste eest makstakse toetust 137 eurot, piimatõugu veiste pullide või ristatud pullide eest makstakse toetust 96 eurot, kui neid on turustatud käesoleva aasta aprillist juunini.

Hüvitist makstakse sissetulekute vähenemise tõttu loomakasvatussektoris. Läti Põllumajandusministeerium avaldas juulis info, et käesoleva aasta aprillist juunini oli piimatootjate kogutulu võrreldes eelmise kolme aasta keskmise sissetulekuga vähenenud 9,1%. Lihaveisekasvatajate sissetulekud olid samal võrdlusperioodil vähenenud aga koguni 26,8%.

Eestis on samuti piimaturul toimunud langus. Käesoleva aasta esimeses kvartalis oli piima keskmine kokkuostuhind 314 eurot/t. Alates aprillist on hind langenud. Selle aasta teise kvartali keskmine piima kokkuostuhind oli 287 eurot/t, mida on võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 7,5% vähem. Kõige madalam oli hind selle aasta juunis, mil piima eest maksti keskmiselt 275 eurot/t. Sarnasel taseml püsis hind ka juulis (277 EUR/t).

Ka Eesti veiselihaturul on toimunud langus. Konjunktuuriinstituudi andmetel maksti veiste kokkuostul EUROP keskmise hinnana käesoleva aasta esimeses kvartalis 2,48 EUR/kg, teises kvartalis oli hind 2,39 EUR/kg. Võrreldes möödunud aastaga oli teise kvartali hind langenud 3,2%, aga võrreldes 2018. aasta teise kvartaliga koguni 12%.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960