Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. september 2020

Kanepiseemnete impordilitsentsi taotlemine muutub selgemaks

Riigikogu juhatus võttis menetlusse Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega muudetakse kanepiseemnete impordilitsentsi taotlemine selgemaks.
Kanepiseemnete impordilitsentsi taotlemine muutub selgemaks.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Muudatused puudutavad mitte külvamiseks, vaid muuks otstarbeks, näiteks söödaks või õli pressimiseks ettenähtud kanepiseemnete litsentse. Selleks, et litsentsi omanikele oleks kehtivad nõuded edaspidi üheselt ja selgelt arusaadavad, sätestatakse kanepiseemnete kasutamise kohta dokumentide esitamise kohustus, heakskiidu kord ning kontrolli tegemine seaduses.

UURI LISA:

Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse muutmise seaduse eelnõu (245 SE)

Seaduses nähakse ette, et enne impordilitsentsi saamist peab isik saama PRIA heakskiidu, esitama PRIAle kanepiseemnete kasutamise kohta dokumendid 12 kuu jooksul ja selle üle on PRIAl kontrolli tegemise pädevus.

Loe lisaks
Mida peab teadma tööstuskanepi kasvatusest?

Praktika on näidanud, et ettevõtja ei täida litsentsiga võetud kohustusi. Dokumentide esitamise kohustus tuleb ELi õigusest, mille kohaselt väljastatakse muuks otstarbeks kui külvamiseks ettenähtud kanepiseemnete vabasse ringlusse lubamisel impordilitsents üksnes juhul, kui heakskiidetud importija kohustub liikmesriikide määratud ajavahemiku jooksul ja tingimustel esitama liikmesriigis asjaomaste toimingute kontrollimise eest vastutavale pädevale asutusele dokumendid. Samast määrusest tuleb liikmesriigile kohustus importija heaks kiita ja teha kontrolli. Seega on litsentsi saamise eeltingimuseks isiku PRIA poolne heakskiit ning selle kõrvaltingimuseks dokumentide esitamise kohustus 12 kuu jooksul arvates litsentsi väljastamisest. Juhtivkomisjoniks määrati maaelukomisjon.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960