Autor: Põllumajandus.ee • 29. september 2020

Läänemere liikmesriigid ühendavad oma jõud Läänemere taastamiseks

ELi keskkonna-, ookeani- ja kalandusvolinik Virginijus Sinkevičiuse eestvedamisel korraldatud konverentsil „Meie Läänemeri“ võtsid Läänemere liikmesriikide kalandus-, põllumajandus- ja keskkonnaministrid esmakordselt ühise kohustuse koondada jõud Läänemere merekeskkonna kaitseks ning sellele avalduva mõju vähendamiseks.
Läänemeri.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Konverents on katse muuta Euroopa rohelise leppe eesmärk konkreetseteks kohustusteks puhastada ja taastada rannikukogukondade huvides Läänemere looduskeskkond, mis on üks ELi kõige saastatumaid vesikondi. Ühised kohustused on kinnitatud ja allkirjastatud ministrite deklaratsioonis.

„Mul on hea meel, et nii paljud ELi Läänemere liikmesriikide valitsused vastasid minu üleskutsele tegutseda puhta ja tervisliku Läänemere saavutamiseks. Läänemere probleeme ei saa lahendada üksinda. Meil on ühine kohustus seda kaitsta põllumajandustavade, kalavarude majandamise ja keskkonna eest hoolitsemise kaudu. Vaid kindlameelselt ja üheskoos tegutsedes on võimalik mõõn ületada,“ tõdes volinik Sinkevičius.

Läänemerd mõjutavad bioloogilise mitmekesisuse vähenemine ja kliimamuutused, samuti eutrofeerumine, liigne kalapüük, saastatus ja prügi, eriti plastijäätmed. Kõik need probleemid on omavahel seotud ning ohustavad mereelustikku, kalavarusid, inimeste elatist ja tervist.

Tänaseks on ministrid võtnud kohustuse oma strateegiaid veelgi ühtlustada ning rakendada kõiki kehtivaid ELi õigusakte, et vähendada keskkonnamõju Läänemere piirkonnas – alates ühistest vee- ja nitraadieeskirjadest kuni ühise põllumajandus- ja kalanduspoliitikani. Samuti võtavad liikmesriigid endale kohustuse saavutada uued eesmärgid kooskõlas bioloogilise mitmekesisuse ja „Talust taldrikule“ strateegiatega, mille Euroopa Komisjon käesoleva aasta mais välja pakkus.

Kuna Läänemerd mõjutavad tegurid ei tunne riigipiire, on ministrid leppinud kokku tegema koostööd ka kolmandate riikidega piirkondlike merendus- ja kalandusorganisatsioonide kaudu.

TASUB TEADA

Läänemerd mõjutavad paljud erinevad tegurid: toitainete rikastumine, mis viib 97% Läänemere eutrofeerumiseni, saasteained, merepõhja kadu ja häired, ülepüük, häiritud toiduvõrgud, mereprügi ja veealune müra.

Merestrateegia raamdirektiivi eesmärk on käsitleda kõiki neid tegureid terviklikult nn ökosüsteemipõhise lähenemisviisi kaudu, kus ELi liikmesriigid peavad välja töötama ja rakendama merestrateegiaid, mis peavad olema sidusad ka piirkondlikult. Konkreetseid tegureid reguleerivad omakorda erinevad muud ELi õigusaktid.

Läänemere merekeskkonnakaitsekomisjon – Helsingi komisjon (HELCOM) töötab selle nimel vastavalt Läänemere tegevuskavale kõigis Läänemere rannikuriikides. Näiteks eutrofeerumise vastu võitlemiseks on riikidele määratud toitainete vähendamise eesmärgid, et mis on piirkondlik lähenemisviis toitainete vähendamise koormuse jagamiseks igale riigile eraldatud lämmastiku ja fosfori kogustega.

Vaatamata kõigile pingutustele on Läänemere keskkonnaseisund endiselt halb. Läänemere konverentsi eesmärk on hakata otsustavalt tegutsema ning otsida uuenduslikke lahendusi Läänemere- ja rannikuäärsete kogukondade ühistele probleemidele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960