Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. oktoober 2020

3 murrangulist uuendust – Lely üllatab piimatootjaid uute farmilahendustega

Innovaatiliste farmiseadmete ja –tehnika tootja Lely üllatas eile, 6. oktoobril, piimatootjaid mitmete uuenduslike lahenduste ja seadmete turuletoomisega.
Autonoomne, elektrimootoril töötav Exos niidab, laadib ja väljastab lautades rohumassi.
Foto: Lely

6. oktoobril toimunud digitaalsel üritusel „Lely Future Farm Days“ tutvustas Lely tegevjuht André van Troost ettevõtte visiooni „Tuleviku talu“ hetkeolukorda. Tema sõnul on kahe aasta jooksul, mil on järgitud visiooni, toodud turule mitmeid lahendusi ja tooteid, mis hõlbustavad märkimisväärselt farmeri tööd.

Korduvad ülesanded farmides on automatiseeritud, võimaldades piimatootjatel keskenduda asjadele, mis on nende jaoks olulised. Farmid on täielikult robotiseeritud ja töötavad ööpäevaringselt. „Tuleviku talu“ põhineb lehmade vaba liikumise lubamise põhimõttel, nii et nad saaksid käituda loomulikult ja nende heaolu oleks tagatud.

Ringmajandus on kõige aluseks

Piimanduses on vaja rakendada ringmajandust.
Foto: Lely

Lely loob piimakarjakasvatuse jaoks meeldivat, jätkusuutlikku ja kasumlikku tulevikku. Kuid just see tulevik on kasvava surve all. "Me elame kiiresti muutuvas maailmas, kus elanikkond kasvab jätkuvalt," ütles Lely tegevjuht André van Troost. "Põllumajandus ja toidu tootmine on järjest enam oluline, sest eeldame, et nõudlus toidu järele kasvab aastaks 2050 70%. Samuti pööratakse üha enam tähelepanu põllumajanduse keskkonnamõjule ja regulatsioonid siin muutuvad rangemaks. Piimatootjad peavad seetõttu oma tootmistavasid muutma."

Troost’i sõnul on üheks lahenduseks kindlasti ringmajandus. Siin on abiks mitmed erinevad tehnilised lahendused, mis kergendavad farmis igapäevaseid tööprotsesse. Rõhku pööratakse taaskasutusele ja jäätmemajandus ja keskonnakahjulikke ainte heide on viidud miinimumini.

Kolm murrangulist uuendust

Üritusel „Lely Future Farm Days“ tutvustas Lely uhkusega kolme uudistoodet: Lely Sphere, Lely Exos ja Lely Horizon.

Värske rohi otse põllult farmi

Lely Exos on ainulaadne lahendus, mis võimaldab karja toita värske rohuga. Lahendus võimaldab koresööda toiteväärtust tõsta ja seeläbi saadakse rohkem piima. Lisaks säästab süsteem tööjõu- ja söödakulusid.

Lely Exos on ainulaadne lahendus, mis võimaldab karja toita värske rohuga.
Foto: Lely

„Hea koresööt on alati olnud oluline lehmade tervise ja piimatoodangu seisukohalt. Exos on uus läbimurre värkse rohu kasutamisel. Piimatootja saab nüüd saadaolevat toorainet optimaalselt kasutada. Värske rohu toiteväärtus on 10–20% kõrgem silo omast, sest koristamise, konserveerimise ja söötmise ajal ei esine märkimisväärseid kadusi,” ütles Lely innovatsioonijuht Korstiaan Blokland. „See ainulaadne süsteem põhineb elektrisõidukil, mis niidab, laadib ja väljastab lautades rohumassi. Süsteem töötab 24 tundi ööpäevas, nii et see ei ole piiratud tööjõu ega ajaga.”

Värske rohu kasutamisel piimafarmis on mitmeid eeliseid. Kui piimafarm kasutab rohkem värsket rohtu, vajatakse vähem silo ning võib kokku hoida ka jõusööda ja muude söödaostude arvelt. Katsefarmide kogemused on näidanud, et piimafarm suudab vegetatsiooniperioodil, varakevadest hilissügiseni, täita poole oma koresööda vajadustest värske rohuga. Kokkuhoid võib ulatuda rohkem kui 2 sendini piimaliitri kohta.

Esimesed Exose prototüübid töötavad juba testfarmides.
Foto: Lely

Exos töötab paralleelselt automaatse söötmissüsteemiga Lely Vector. Mõlemad süsteemid pakuvad vaheldumisi värsket heina ja muid söödakomponente. Exos jälgib pidevalt värske rohu osakaalu ratsioonis. Süsteem kogub andmeid ka põllul, et põllumees saaks igal hetkel rohutarnele koheselt reageerida.

Esimesed Exose prototüübid töötavad juba testfarmides, kus igapäevases praktikas kogutakse ulatusliku katsetamise abil võimalikult palju teavet värske rohu autonoomse koristamise kohta. Lähiaastatel arendab Lely süsteemi edasi, et seda saaks kaubanduslikult müüa.

Lely Horizon aitab põllumehel farmi paremini hallata

Uus rakendus on järgmine samm piimatootmise automatiseerimisel, ühendades kõik piimafarmi seadmed ja tarnijate andmed ühes juhtimissüsteemis. Horizon on tõeline otsuseid toetav platvorm, mis analüüsib andmeid, pakub infot ja annab ennetavaid nõuandeid, et muuta põllumajandustootja elu lihtsamaks, kari tervemaks ja talu kasumlikumaks.

<a href="https://www.lely.com/solutions/farm-management/horizon/" target="_blank">Horizon</a> ei ole ainult Lely lahenduste platvorm. See on avatud partneritele ja ka põllumajandustootjate partneritele.
Foto: Lely

Uus rakendus, mis asendab praeguse Lely T4C juhtimissüsteemi, võeti kasutusele Lely Future Farm Days 2020 raames. "Pidevas muutuvas maailmas, kus andmed ja digitaliseerimine on võtmetähtsusega, ei saa ka piimafarmid ajas maha jääda. Kõiki andmeid, mida farmis kogutakse, peab saama kasutada. Siin tulebki appi meie uus lahendus Horizon, mis kasutab arukaid algoritme ja pilve-lahendusi. Andmetest töödeldakse teavet, mis on kasutajasõbralikul viisil alati juurdepääsetav igas seadmes. Rakendus pakub põllumajandustootjatele tööriistu tõhusamaks tööks ja pakub neile rohkem kontrollivõimalusi, et aidata neil oma eesmärke saavutada,” selgitas Lely juhtimissüsteemide ja andmete osakonna juht Freddie Ruijs.

Rakendus loodi enam kui 100 testpõllumehe abiga 7 riigis 24 kuu jooksul. See hõlmas enam kui 75 inseneri, disaineri, farmijuhtimisnõustaja, veterinaararsti ja tehisintellekti spetsialisti koostööd, et muuta kontseptsioon nutikamaks ja kasutajasõbralikumaks.

Horizon ei ole ainult Lely lahenduste platvorm. See on avatud partneritele ja ka põllumajandustootjate partneritele. See ühendab kõik saadaolevad andmed terviklahenduseks. See tähendab, et samade andmete sisestamine kahte eraldi süsteemi muutub minevikuks. Teine eelis on see, et üksikute andmete analüüsimine erinevates rakendustes ja aruannetes pole enam vajalik, mis aitab igapäevaselt aega kokku hoida.

Lely Horizonile ülemineku täieliku toetuse tagamiseks teavitab Lely keskus olemasolevaid Lely T4C kliente enne 2020. aasta lõppu isiklikult. Üleminek on kavandatud riigiti ja järk-järgult.

Lely Sphere aitab vähendada ammoniaagi heidet 70%

Lely esitles 6. oktoobril ka uut lahendust Lely Sphere. "Lely Sphere on loodud selleks, et aidata piimatootjatel sõnnikus leiduvaid väärtuslikke toitaineid maksimaalselt ära kasutada ja seeläbi saada põldudelt suuremaid saake," ütles Lely innovatsioonijuht Korstiaan Blokland. "Seda praktilist lahendust on lihtne rakendada ja see on osa üleminekust säästvale ringmajandusele.“

Lely esitles 6. oktoobril ka uut lahendust Lely Sphere.
Foto: Lely

Sphere süsteem koosneb erinevatest lihtsatest ja hõlpsasti rakendatavatest osadest. Farmi puhastamise robot Discovery Collector kogub regulaarselt tahke sõnniku, hoiab lauda põranda puhtana ja transpordib selle valitud jäätmekohta. Sõnniku vedel osa, ehk virts, kogutakse eraldi kogumiskanalitesse ja sealt edasi läheb see kogumispaaki. Paksema osa vedelast eraldamine on esimene samm heitkoguste piiramiseks, sest eraldamisel selle tekkekohas on laudas vähem ammoniaaki. Samuti hoiab see laudas õhu värskema. Seadmes olev N-Capture'i filter seob ammoniaaki ja muundab selle väetiseks. Lely Sphere süsteem loob kolme tüüpi väetisi: mineraalväetise kvaliteediga mineraalne lämmastik, fosfaat ja orgaaniline lämmastik tahkes fraktsioonis ning kaaliumväetis.

Farmi puhastamise robot Discovery Collector.
Foto: Lely

Loomakasvatajad saavad kasutada põllukultuuride väetamiseks vajalikku väetisetüüpi, täpselt seal, kus seda vajatakse. Lisaboonusena tekib rohumaale laotades vähem heitmeid.

Ametlikud mõõtmised katsefarmides on näidanud, et lautade ammoniaagiheide on vähenenud umbes 70%. Heitmeid piirava süsteemina eristab Lely Sphere ka lämmastiku taaskasutust keemilise väetise asendajana. Praktilised katsed on näidanud, et lehma kohta aastas saab koguda 10–20 kg lämmastikku.

Töö Lely Sphere'i arendamiseks algas 2015. aastal. Süsteemid on töötanud alates 2017. aastast ja töötavad nüüd neljas testfarmis. Süsteemil on rahvusvaheline potentsiaal, kuid esialgu keskendub Lely Hollandi turule.

VAATA KA TOOTEID TUTVUSTAVAID VIDEOSID:

Lely Exos

Lely Sphere

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960