Autor: Ene Kärner • 13. oktoober 2020

Põllumehed ootavad Europarlamendilt seisukohta rahastamise ja ÜPP reformi sisu osas

Euroopa põllumehed ootavad Europarlamendilt pikisilmi EL pikaajalise eelarve kinnitamist, et saada selgust ÜPP edasise rahastamise osas ja oleks tagatud sujuv üleminek järgmisele programmiperioodile.
Põllumehed ootavad europarlamendilt ELi eelarve kinnitamist kindlasti oktoobris.
Foto: Unsplash

Oodatakse Parlamendi otsust ÜPP reformi sisu kohta. Kas eurosaadikud toetavad toetustele ülempiiri kehtestamist, kas 30% ÜPP eelarvest suunatakse keskkonnameetmetele, kuidas defineeritakse tegevpõllumees, kas taimseid tooteid võib edaspidigi lihatoodete nimetustega nimetada jpm? Kuigi Europarlament üksi seadusi ei kehtesta, võib nende seisukoht komisjoni ettepanekuid parendada. Saksamaa eesistumisel ollakse välja töötamas ÜPP reformipaketi määruseid ja otsib võimalusi loomade heaolu EL märgise loomiseks ning arutab ELi strateegiate üle. Samal ajal on käimas EL-Ühendkuningriigi kaubandusläbirääkimised, kus praeguseks on kokku lepitud, et kokkulepe tuleb. Saksamaad räsib sigade Aafrika katk; püütaks leida võimalusi EL sealiha ekspordi säilitamiseks.

Põllumehed ootavad europarlamendilt ELi eelarve kinnitamist kindlasti oktoobris

Oktoobri teise poolde planeeritud Europarlamendi plenaaristungilt oodatakse seisukohavõttu Komisjoni välja pakutud ELi pikaajalise eelarvekava suhtes, mis paneb paika ka ÜPP edasise rahastamise. Kuigi Europarlament ei saa ELi eelarvet muuta, on siiski võimalik teha ettepanekuid selle parendamiseks, rahastuse mõningast ümber suunamist eelarveridade lõikes jne. Eurosaadikute hulgas on enim erimeelsusi põhjustanud teadus- ja uuendustegevuse raamistiku „Euroopa Horisont“ ja õigusriigi tagamiseks vajaliku rahastuse tagamine. Euroopa põllumehed toetavad pikaajalise eelarve kiiret vastuvõtmist, et komisjoni, parlamendi ja EL nõukogu vahelised triloogid saaksid alata juba novembris. Eriti oluline on see ÜPP rahastamise jaoks, et liikuda sujuvalt järgmisse prorammiperioodi. ÜPP üleminekumäärus tuleks kinnitada hiljemalt oktoobri lõpuks.

Ühise põllumajanduspoliitika reformis palju olulist

ÜPP reformi puhul kütavad kirgi paljud olulised teemad, näiteks tegevpõllumehe definitsioon, ülemiste piirmäärade kehtestamine otsetoetustele, 30% toetuse määramisest keskkonnameetmetele, vabatahtlikud seotud toetused jpm. Reformipaketi üle hääletab Europarlamendi täiskogu oktoobri teises pooles. Ka ÜPP reformi puhul selgub lõplik tõde triloogides, pelgalt Europalamendi otsus seadusandlust ei kehtesta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960