Autor: Anu Lill • 12. oktoober 2020

PRFoodsi käive kukkus kolmandiku

PRFoodsi juht Indrek Kasela.
Foto: Liis Treimann
Kalatootja PRFoods teatas börsile oma esimese kvartali müügitulemustest, millest nähtub, et kokku on käive eelmise aasta sama kvartaliga langenud 34%, sealjuures oli langus suurim värske kala ja kalafilee tooterühmas.

Majandusaasta esimeses kvartalis langes käive kõikide tooterühmade lõikes võrreldes eelmise majandusaasta esimese kvartaliga (PRFoodsi majandusaasta algab 1. juulil). Värske kala ja kalafilee tooterühma, mis moodustas tooteportfellist 32,4% käive langes pea poole võrra võrreldes eelmise majandusaasta esimese kvartaliga. Suitsutatud toodete, mis moodustasid kogumüügist pea poole, müügikäive vähenes majandusaastate võrdluses 22,3%.

Kalasektor on suure hinnasurve all

PRFoods AS juhataja Indrek Kasela sõnul jätkub koroona mõju kalasektoris ja HoReCa (hotellid, restoranid ja catering) sektor, mis moodustab kogu lõhe- ja forellikaubandusest umbes kolmandiku nii globaalselt kui regionaalselt, ei taastu järgneva 12 kuu jooksul endisele tasemele. Teatud määral korvab seda jaemüük, kuid mitte piisavalt. See on Kasela sõnul tekitanud olukorra, kus turul on liialt nii toorainet kui tootmisvõimekust, mis sunnib paljusid tootjaid hindu langetama.

"Eelmises kvartalis loobusime suures osas värske kala vahendusest Soomes, sest see seoks liiga palju meie käibekapitali olukorras, kus turunõudlus on ebakindel ning kala vahenduse marginaal väga madal," kirjutas Kasela börsiteates.

Lootuskiir paistab Aasiast

Tema hinnangul on näha, et Aasia toibub kiiremini kui ülejäänud maailm ning positiivse märgina on ettevõte suutnud kvartali lõpust taastada ekspordi Jaapanisse. Käesoleval aastal näeb ta kahanemist Soome turul, kasvu Baltikumis, eriti Eestis, kus nad on saavutanud lühikese ajaga märkimisväärse turuosa.

Loe pikemalt Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960