Autor: Ene Kärner • 14. oktoober 2020

Euroopa nisu- ja rapsitoodang väheneb

Copa-Cogeca septembris avaldatud turuülevaade kinnitab, et aastaringsed kliimamuutused on viinud taliviljade külvipinna vähenemiseni.
EL-28 nisutoodang on langenud 13,6% ja rapsi saagikus on endiselt väga madal – 17 milj. tonni.
Foto: Unsplash

EL-28 nisutoodang on langenud 13,6% ja rapsi saagikus on endiselt väga madal – 17 milj. tonni. Seejuures on suur erinevus tootjate ja piirkondade vahel.

Veelgi murettekitavam on asjaolu, et praeguste turuhindade korral ei suuda tootjad katta tootmiskulusid ja põllumajandusettevõtetel on üha enam raskusi kõikuvate rahavoogudega.

Copa ja Cogeca septembrikuine prognoos näitab, et EL-28 pehme nisu tootmine väheneb, keskmine langus on 2019. aasta saagiga võrreldes 20 miljonit tonni (-13,6%). See langus on peamiselt tingitud halbadest ilmastikutingimustest ning putukate, kahjurite ja haiguste esinemise sagenemisest, mille vastu on üha raskem võidelda. „Nende probleemide lahendamiseks on vajalik pakkuda tõhusaid riskijuhtimisvahendeid ja tagada, et vähemalt 60% esimese samba toetustest eraldatakse ühise põllumajanduspoliitika põhitoetusteks. Kui põllumajandustootjatele ei pakuta teraviljaseemne ja kvaliteetsete sisendite ostmiseks vajalikke vahendeid, on mõju ELi teraviljabilansile veelgi tugevam, mis suurendab survet olemasolevale varule," hoiatas Copa-Cogeca teravilja töörühma esimees Jean-François Isambert.

Euroopa põllumajandusorganisatsioonid kinnitasid, et pehme nisu saagi kvaliteet vastab enamikus piirkondades ootustele, kuid väetiste kasutamise piirangud ja nende hinnatõus (sh dumpinguvastased meetmed) annavad põhjust muretsemiseks.

Rapsitoodang on väga madal

Õliseemnete ja valgukultuuride kogutoodang jääb EL-28 alla 30 miljoni tonni. Rapsitoodang on väga madal, 17 miljonit tonni, vaatamata väikesele tõusule võrreldes eelmise aastaga. Samal ajal on kõrge oleiinhappega päevalillede hinnad langenud 30% võrreldes 2019. aastaga, mis on tingitud loiust maailmaturust ja Covid- 19 pandeemia tagajärjel vähenenud nõudlusest toiduõli järele. Seetõttu on oluline tagada, et palmiõli ja selle derivaatide, millel on kõrge risk kaudseks maakasutuse muutuse põhjustamiseks, ei saaks ELis kasutada sertifitseeritud jätkusuutliku biokütuse jaoks.

Oluline on, et USAst pärit subsideeritud biokütused, näiteks B99, ei survestaks Euroopa turgu. Euroopa põllukultuuridest saadud biokütuseid, mis aitavad kaasa võitlusele kliimamuutuste vastu ja vähendavad ELi sõltuvust valgurikastest kõrvaltoodetest, peab juhtima stabiilne poliitika. Copa-Cogeca õlikultuuride töögrupi juhi Pedro Gallardo sõnul on hädavajalik vaadata üle taimekaitsevahendite heakskiitmine EL-s, kui tahame vältida õliseemnete ja valgurikaste kultuuride tootjate loobumist põllukultuurist, mis on nende külvikordade põhielement, mis toob kasu loomakasvatajatele ja aitab kaasa bioloogilise mitmekesisuse säilitamisele, põhjusel, et selle kasvatamine lihtsalt tulus.

Copa-Cogeca toetab seisukohta, et põllumajandustootjad peavad saama kasutada taimekaitsevahendeid ja tõhusaid väetisi ökoaladel, vastasel korral on keeruline saavutada, ELi ambitsioone taimse valgu tootmise suurendamisel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960