Autor: Põllumajandus.ee • 15. oktoober 2020

Uuring: Leedu põllumajandusettevõtted vajasid kõige rohkem COVID-19 abimeetmeid

Koroonaviiruse levikust tulenevaid riiklikke abimeetmeid kasutasid Balti võrdluses kõige rohkem Leedu põllumajandusettevõtted, samas kui Eestis ja Lätis oli aktiivsus tagasihoidlik, näitab SEB poolt Baltimaade väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) seas läbi viidud uuring.
Leedu põllumajandusettevõtted vajasid kõige rohkem COVID-19 abimeetmeid.
Foto: Pixabay

Leedu põllumajanduses kasutas abimeetmeid 22% vastanutest, Eestis 9% ning Lätis vaid 3% küsitletutest. Sama pingerida oli kõikide VKE-de arvestuses, kus Leedule (52%) järgnesid Eesti (20%) ja Läti (12%).

„Põllumajandus kasutas abimeetmeid vähem kui VKE-d keskmiselt, mis väljendab sektori suhteliselt head väljavaadet. Võib oodata, et põllumajandustoodete tarbimine püsib stabiilne, kuigi seda pärsib vähenenud nõudlus raskustes olevates turismi- ja vaba aja veetmise sektoris,“ ütles SEB põllumajandussektori juht Andrus Mägi.

Lisaks nimetas tänavu juulis toimunud uuringus 20% Leedu põllumajandusettevõtetest, et neil on kavas abimeetmeid kasutada edaspidi; Lätis oli vastav näitaja 11% ja Eestis 4%.

Eestis VKE-de võrdluses oli abimeetmeid kasutanuid kõige rohkem jae- ja hulgikaubanduses (21%), millele järgnesid muu teenindussektor (16%) ning töötlev tööstus (15%). Üsna võrdselt olid sektoritest esindatud majutus ja toitlustus, ehitus (mõlemad 8%), transport ja laondus (7%) ning põllumajanduse osa oli sektorite võrdluses vaid 3%.

Koroonakriisi mõjusid analüüsiv SEB uuring Baltic Business Outlook (BBO) toimus juulis 2020 ning kokku vastas 2566 ettevõtet, neist Eestis 1133, Leedus 1001 ning Lätis 432. Üle 90% küsitluses osalenud ettevõtetes oli kuni 50 töötajat ning rõhuv enamus neist olid kuni 10 töötajaga ettevõtted.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960