Autor: Põllumajandus.ee • 30. oktoober 2020

Kruuse: EKRE annab pasunasse kõigile, kes neile ei meeldi

Riigikogu Reformierakonna fraktsioon esitas 2020. aasta eelarve menetlusse muudatusettepaneku maksta maasikakasvatajatele välja neile valitsuse otsustega tehtud kahju 4,8 miljoni euro ulatuses.
Urmas Kruuse
Foto: erakogu

Riigikogu maaelukomisjoni aseesimehe Urmas Kruuse sõnul venitab maaeluminister Arvo Aller maasikakasvatajatele valitsuse otsustega tekitatud kahju väljamaksmisega.

“Üleeile Riigikogu infotunnis ütles rahandusminister Martin Helme, et maaeluministeeriumist pole tulnud valitsusse ühtegi taotlust kulude hüvitamiseks. Maasikakasvatajad esitasid ministeeriumile taotluse aga juba augustis. Tekib kahtlus, et EKRE on omavahel kokku leppinud, et nende otsuste tõttu kannatanud maasikakasvatajate probleemi lihtsalt ei tooda valitsusse,” ütles Kruuse.

“Maasikakasvatajad on ainult üks näide sellest, kuidas EKRE paneb pasunasse neile, kes nende parteilisi eesmärke ei toeta. Näiteks eile ähvardas Mart Helme Jõhvis ERRi uue maja rahadest ilma jätta, sest talle ei meeldi sealsed ajakirjanikud,” lisas Kruuse.

Loe lisaks
Põllumajandustootjad soovivad riigilt 24 miljonit kriisiabi

“Valitsuse otsuste tulemusena ei olnud maasikakasvatajatel piisavalt tööjõudu, et marjad põllult kätte saada ja osadel kasvatajatel läks raisku 60-70% saagist,” lisas Kruuse. Üheks näiteks kahjude suuruse hindamisel on EMÜ dotsent Ulvi Moori hinnang, mille järgi 13nel tootjal riknes ca 2000 tonni maasikaid, mis põhjustas vähemalt 6 mln eurose kahju.

“Maaeluministeeriumil on viimane aeg kriisikahjud kompenseerida. Eesti Aiandusliidu hinnangul oleks kriisiabi hinnanguline maksumus 4,8 miljonit eurot,” selgitas Kruuse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960