Autor: Põllumajandus.ee • 17. detsember 2020

Toiduohutuse käsiraamatud aitavad ametkondi ja ettevõtjaid

Eesti Maaülikooli toiduhügieeni ja rahvatervise õppetool ilmutas äsja kolme köitesse koondatud juhendmaterjali toidu säilimisaja määramisest.
Toiduohutuse käsiraamatu illustratsioonid.
Foto: Toiduhügieeni ja rahvatervise õppetool

Teostes käsitletakse nii toidu mikrobioloogilisi näitajaid kui säilitamisnõudeid toidugruppide kaupa. Käsiraamatud on oluline juhendmaterjal rahvatervise tagamiseks, aidates edendada toidukäitlejate toidu ohutuse ja -kvaliteedi alaseid teadmisi ning seeläbi toiduohutust.

Käsiraamat avaldatakse veebilehel www.toiduteave.ee.

Käsiraamatu autoriteks on Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli toidu- ja tootmishügieeni professor Mati Roasto ja toiduohutuse juhtimissüsteemide lektor Katrin Laikoja. Toidukäitlemisettevõtted saavad sealt olulist teavet toidu säilimisaja määramise põhimõtetest ja meetoditest, toidus mikroorganismide kasvu mõjutavatest teguritest, toitude ja toidugruppide soovituslikest mikrobioloogilistest juhendväärtustest ning toidu säilitamisnõuetest.

Käsiraamatu koostamisel tegid autorid koostööd Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna, Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna ning Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi kolleegidega.

Nagu nüüdisajal kombeks, saavad materjalid avalikuks veebiväljaannetena. Lisaks suurematele toidu käitlemisettevõtetele saavad käsiraamatutest olulist teavet ka eraelamus toidutootjad.

Käsiraamatu koostas õppetool Maaeluministeeriumi ning Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) tellimusel. Kirjastamist toetas „Teadmussiirde pikaajaline programm toiduohutuse valdkonnas“ läbi “Eesti maaelu arengukava 2014 – 2020” meetme.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960