Autor: Põllumajandus.ee • 8. jaanuar 2021

Suri põllumajandustehnika teerajaja Helmut Claas

CLAAS kontserni kauaaegne tegevdirektor, nõukogu esimees ja aktsionäride komitee esimees Helmut Claas suri 5. jaanuaril 2021 94-aastasena.
CLAAS kontserni kauaaegne tegevdirektor, nõukogu esimees ja aktsionäride komitee esimees Helmut Claas.
Foto: CLAAS

Tema surm vapustas meid kõiki. Lisaks pereliikmetele ja sugulastele jäid teda leinama enam kui 11 000 töötajat üle kogu maailma ning kogu tööstusharu, mis on Helmut Claasi lahkumisega kaotanud märkimisväärse Euroopa äriisiksuse.

Helmut Claas sündis 1926. aastal Harsewinkelis. Tema vanemad, August ja Paula Claas, pidasid väikest, ligi 100 töötajaga põllumajandusmasinate ettevõtet. Helmut läbis pärast kooli lõpetamist õpipoisi väljaõppe masinamonteerijana. Sellele järgnes praktiline kogemus metallitööstusettevõtetes ja täiendav väljaõpe metallivalu valdkonnas. Pärast täiendavaid põllumajandusõpinguid Pariisis võttis Helmut üle CLAASi edasimüüja planeerimise ja rajamise Prantsusmaal, mis tegutseb nüüd nimega CLAAS France SAS. 1958. aastal liitus Helmut oma vanemate perefirmaga Harsewinkelis. Siin ta leidis esmalt rakendust oma ekspertvaldkonnas, milleks oli masinaehitus.

1962. aastal edutati ta tegevdirektoriks. Helmut Claas võttis vastu isiklikult vastutava partneri positsiooni, kui ettevõte 1978. aastal üldpartnerluse raames ümber kujundati. 1996. aastal vahetas ettevõtte aktsiaseltsiks ümberkorraldamise käigus tegevdirektori rolli nõukogu ja aktsionäride komitee esimehe ametikoha vastu.

Ta pööras alati erilist tähelepanu uuenduslike toodete arendamisele ja nende ökonoomsele masstootmisele. Tema juhtimise ajal, pärast kombaini DOMINATOR suurt edu, lasti välja täiesti uue ehitusega teraviljakombain LEXION, mis on tänapäeval kõige efektiivsem teraviljakombain maailmas. Helmut Claasi juhtimisajastu edulugude hulka kuuluvad ka söödakombain JAGUAR ja ülivõimas traktor XERION.

2003. aastal õnnestus tal teha oluline samm ettevõtte tuleviku heaks: CLAAS võttis üle kogu Renault Agriculture traktoriäri Prantsusmaal. Rahvusvahelistumine jätkus ka muudes aspektides seoses tootmise laiendamisega ja tootmiskohtade rajamisega Venemaal, USAs ja Hiinas.

Neli rahvusvaheliselt tunnustatud ülikooli Ungaris, Ühendkuningriigis, Bulgaarias ja Saksamaal valisid Helmut Claasi oma audoktoriks (Dr. h. c.). Aastal 2000 pälvis ta põllumajandusteaduste doktori aunimetuse Stuttgart-Hohenheimi Ülikoolilt. Sama ülikool tegi 2004. aastal temast ka ausenaatori.

2009. aasta juunis andis Gorjatškini Ülikool Moskvas talle auprofessori ametikoha. 2009. aastal löödi Helmut Claas Prantsuse Auleegioni rüütliks, tunnustamaks tema teeneid Prantsusmaa ja Saksamaa vahelise koostöö teerajajana. 2013. aasta novembris võeti Helmut Claas lõpuks vastu Ameerika masinatootjate kuulsuste halli (Hall of Fame of American Equipment Manufacturers - AEM). Üks Helmut Claasi elu olulisi tipphetki oli ka Dieseli medali pälvimine Saksa Leiutiste Instituudi poolt 2017. aastal.

Isiklikud autasud, nagu aukodaniku tiitel oma kodulinnalt. Harsewinkelilt Saksamaal, Saksamaa Baden-Württembergi osariigi teenetemärk ja Prantsuse põllumajandusministri teenetemärk, võtavad kokku tema elutöö.

Helmut Claas oli ennekõike põllumees.
Foto: CLAAS

Helmut Claas oli ennekõike põllumees. Ta pidas Suurbritannias East Anglias talu ja viibis seal sageli koos oma naise Erikaga. Ta nautis suhtlust naabruses tegutsevate põllumajandustootjatega ja tundis suurt huvi põllumajandusettevõtteid puuduvate küsimuste vastu. Tal oli ka kirg jahipidamise vastu.

Ta hoolitses aegsasti pereettevõtte katkematu arengu eest juba enne, kui järgmine põlvkond CLAAS kontserni töö üle võttis. Täna on eduka kontserni otsuste tegemine ja arenguküsimused tema tütre Cathrina Claas-Mühlhäuseri käes.

Helmut Claasi surma tõttu jääb põllumajandustehnoloogia maailma tühi koht, mida ei ole võimalik täita. Tema perekond, kõik aktsionärid, kontserni juhatus ja töötajad leinavad suure isiksuse lahkumist ja jätkavad CLAAS kontserni arendamist, nagu tema oleks seda soovinud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960