Autor: Põllumajandus.ee • 4. märts 2021

Väderstadi loojal Rune Starkil täitub täna 100. sünniaasta

1962. aastal asutasid Rune Stark ja tema naine Siw Rune`de Mekaniska Verkstadi ehk mehaanikatöökoja. Mis juhtus sealt edasi, on oluline osa põllumajandusajaloost. Rune suri 2008. aastal, kuid mälestus temast kestab kindlalt edasi ka täna, 4. märtsil 2021, mil täitub tema 100. sünniaasta.
Rune Stark 2016. aastal.
Foto: Peter Ostergrens

Kõik sai alguse 1962. aastal väikeses talus Väderstadis. Pärast mitut ebaõnnestunud saagiaastat olid tingimused keerulised ning Rune ja Siw talu pakuti vähemalt ühel korral müügiks. Nad otsisid tegevust, mis võiks suurendada pere sissetulekuid, Siw oli proovinud kodulindude tõuaretust, kuid mõistis, et tapmiseks müüduna sai raha teenida vaid kalkunitega ja seegi oli tohutult palju tööd vaid mõne krooni eest.

Rune Starkil oli mõte valmistada äke, mis vastaks tollase äsja traktoriseeritud põllumajanduse vajadustele. Üha enam traktoriteid oli varustatud diiselmootoritega, mis tolleaegsete standardite järgi olid väga võimsad. Tavapärane äke oli aga lihtne puidust tööriist, tavaliselt valmistatud kahest puupalgist, mida hobune küntud põllu silumiseks enda järel vedas. Kui traktoreid laiemalt kasutama hakati, kasutati enam-vähem sarnaseid puitkonstruktsiooniga äkkeid, ehkki veidi laiemaid.

Esimene töökoda ja piiäke perekonna farmis Herrgården`is. Esimesel viiel aastal ehk aastatel 1962-1967 laiendati tegevust ning tootmine täitis kogu hoone.
Foto: Väderstad

Rune visioon oli muuta see tööriist terase abil palju paremaks, see oli tollase algeliste puidust tööriistade suur edasiarendus. "Loodud kestma" on üks tema klassikalisi väljendeid, tugev deviis, mis elab Väderstadis tänapäevalgi.

Mõne õhtuga õpetas Rune naaber ja hea sõber talle keevitamist. Väike, umbes 20 m² suurune puusepakuur muudeti lihtsaks töökojaks ja Mjölby vanametalliettevõtte abiga sai Rune materjali, mida kasutada.

Esimese äkke jaoks saagisid nii Siw kui Rune koos käsitsi palju terast. Ühe esimese proovitöö ajal 1962. aasta kevadel tuli naaber põllule ja ütles: "See tööriist näeb hea välja Rune, ma arvan, et mulle on samuti üht sellist vaja". Nii tehti esimene tellimus. Peaaegu samal ajal tellis äkke ka Hästholmenis asuv Rune õemees. Nii läks väikeettevõte käima ja sellest sai alguse praegune 1550 töötajaga Väderstad AB, mis on esindatud 40 riigis ning mille käive oli 2020. aastal 3,4 miljardit Rootsi krooni.

Rune'il oli algusest peale visioon ja väga kindel veendumus, et väikeettevõte kasvab suureks ja peab aitama toita maailma elanikke. Ta uskus kindlalt, et sellel, mida Väderstad tegi ja teeb, on üllam tähendus.

Rune jäi talupidajaks kogu oma elu ja oli alati põllumeeste poolel. See mõtteviis on kandunud edasi ka tänasesse päeva - Väderstad on põllumeeste jaoks ja selleks, et lihtsustada nende igapäevatööd.

Väderstad 2019. aastal linnulennult.
Foto: Väderstad

Väderstad tunneb Rune`ist puudust ja kuigi teda 2008. aastast enam pole, elab mälestus temast tugevalt edasi nii Väderstadis kui Väderstadi masinates. Täna on Väderstadi inimeste mõtted temaga ja nad avaldavad talle austust uuenduste eest, mis lihtsustavad põllumajandustootjate igapäevast tööd ja aitavad inimestele kõikjal üle maailma toitu toota.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960