Vasikate toitmine mõjutab tugevasti nende hilisemat tootlikkust. Vasikatele antava ternespiima ja täispiima kvaliteet on seega väga tähtis. Kuumtöötlemine ja pastöriseerimine vähendavad bakterite sisaldust piimas. Kuidas seda õigesti teha?

- Vasikate toitmine mõjutab tugevasti nende hilisemat tootlikkust.
- Foto: PILT Trading OÜ
Nii ternespiim kui ka täispiim on bakteritele hea kasvukeskkond ja vasikatele antud piimas on bakterite vältimine peaaegu võimatu. Seega võivad vasikatele antud piimast nende organismi jõuda haigusi tekitavad bakterid ehk patogeenid, mistõttu võib suureneda vasikate suremus. Patogeenid võivad piima sattuda ka nakatatud udarast või sõnnikujääkidest. Lisaks on täheldatud piimas patogeenide vohamise seost udarate, torude, nisakannude, käte jms pesemisega lüpsiprotsessi ajal – või hiljem, piima töötlemise ja kasutamise ajal. Vasikatele antava piima kuumtöötlemine võib seega olla bakterite arvu vähendamise tõhus viis.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.