Autor: Põllumajandus.ee • 15. märts 2021

Kuidas kuumtöödelda vasikatele antavat ternespiima ja täispiima?

Vasikate toitmine mõjutab tugevasti nende hilisemat tootlikkust. Vasikatele antava ternespiima ja täispiima kvaliteet on seega väga tähtis. Kuumtöötlemine ja pastöriseerimine vähendavad bakterite sisaldust piimas. Kuidas seda õigesti teha?
Vasikate toitmine mõjutab tugevasti nende hilisemat tootlikkust.
Foto: PILT Trading OÜ

Nii ternespiim kui ka täispiim on bakteritele hea kasvukeskkond ja vasikatele antud piimas on bakterite vältimine peaaegu võimatu. Seega võivad vasikatele antud piimast nende organismi jõuda haigusi tekitavad bakterid ehk patogeenid, mistõttu võib suureneda vasikate suremus. Patogeenid võivad piima sattuda ka nakatatud udarast või sõnnikujääkidest. Lisaks on täheldatud piimas patogeenide vohamise seost udarate, torude, nisakannude, käte jms pesemisega lüpsiprotsessi ajal – või hiljem, piima töötlemise ja kasutamise ajal. Vasikatele antava piima kuumtöötlemine võib seega olla bakterite arvu vähendamise tõhus viis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960