• 15.03.21, 13:21

Kuidas kuumtöödelda vasikatele antavat ternespiima ja täispiima?

Vasikate toitmine mõjutab tugevasti nende hilisemat tootlikkust. Vasikatele antava ternespiima ja täispiima kvaliteet on seega väga tähtis. Kuumtöötlemine ja pastöriseerimine vähendavad bakterite sisaldust piimas. Kuidas seda õigesti teha?
Vasikate toitmine mõjutab tugevasti nende hilisemat tootlikkust.
  • Vasikate toitmine mõjutab tugevasti nende hilisemat tootlikkust.
  • Foto: PILT Trading OÜ
Nii ternespiim kui ka täispiim on bakteritele hea kasvukeskkond ja vasikatele antud piimas on bakterite vältimine peaaegu võimatu. Seega võivad vasikatele antud piimast nende organismi jõuda haigusi tekitavad bakterid ehk patogeenid, mistõttu võib suureneda vasikate suremus. Patogeenid võivad piima sattuda ka nakatatud udarast või sõnnikujääkidest. Lisaks on täheldatud piimas patogeenide vohamise seost udarate, torude, nisakannude, käte jms pesemisega lüpsiprotsessi ajal – või hiljem, piima töötlemise ja kasutamise ajal. Vasikatele antava piima kuumtöötlemine võib seega olla bakterite arvu vähendamise tõhus viis.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 19.09.25, 12:14
Kuldne tund ja nutikas tehnoloogia: tänapäeva farmid kasvatavad tervemaid vasikaid
Vasika elu algus määrab tema tuleviku. Kui veel mõnikümmend aastat tagasi piisas sellest, et loom sai sooja ja piima, siis tänane teadmine ja tehnoloogia on muutnud vasikakasvatuse palju täpsemaks ning kontrollitumaks. Farmides räägitakse „kuldse tunni“ olulisusest ja automatiseeritud söötmissüsteemidest, mis on vähendanud haigusi ja muutnud töö inimestele kergemaks.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele