Autorid: Kristjan Pruul, Põllumajandus.ee • 2. juuni 2021

Soomlased ja PRFoods vaidlevad Hiiumaa vetes miljoniinvesteeringu pärast

Nordic Trout kalakasvandus Ahvenamaal.
Foto: Nordic Trout
Soome kalakasvataja Nordic Trouti kümnemiljonine investeering Hiiumaa vetesse seisab juba kolmandat aastat, sest soomlased ei saa kuidagi kokkuleppele kohaliku konkurendi PRFoodsiga. Asi on nii kinni kiilunud, et ministeeriumid kavatsevad juhtunu pärast seadust muuta.

Sellest, et Nordic Trout kavandab Hiiumaa lähedusse suurt kalakasvandust, kirjutas Äripäev juba 2018. aastal. Plaan oli jumekas: 2000-2500 tonni forelli aastas. Teisi nii suuri kasvandusi Eestis praegu polegi. Kui minna asja uurima, siis selgub aga, et hoonestusloa andmise protsess pole isegi mitte poole peal.

“See on takerdunud kohtutesse,” laiutab käsi soomlaste esindaja Eestis, Christian Rajalin ettevõttest Cawi. Ta isegi ei tea, kui kaua kõigega veel võib aega minna. Kui luba oleks käes, kuluks üks hooaeg keskkonnamõjude hindamisele, tuukrite tööle ja teine hooaeg maimude kasvatamisele, nii et vähemalt kaks aastat tuleks Hiiumaal eelduslikult 9-10 miljoni eurost investeeringut veel oodata.

Edasi loe Äripäevast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960