Autor: Eva Klaas • 1. november 2021

Jäneda endise põllutöökooli õppehoone on sajandi kümne olulisema hoone hulgas

Hiljuti sajandat sünnipäeva tähistanud Eesti Arhitektide Liit tunnustas ajas kestnud väärtusega arhitektuuri. Liit valis välja kümme sajandi olulisemat hoonet ning tõstis pidulikul üritusel esile nende autoreid. Ühena kümnest hoonest pälvis tunnustuse kunagise Jäneda Sovhoostehnikumi õppehoone, mille arhitektiks oli Valve Pormeister (1922-2002) ning mis valmis 1975. aastal.
Jäneda põllutöökooli õppehoone.
Foto: Eva Klaas

Hoone ehitati Jäneda mõisa peahoone kõrvale. Varem tegutses kool üksnes mõisas. Põhja-Eesti Põllutöökeskkool loodi Eesti Vabariigi sünniaastal ning üks selle asutajatest ning kooli kuraator oli Konstantin Päts. 1921. aastal toodi põllutöökool Tallinnast Jänedale, kus see tegutses 2000. aastani, kandes aja jooksul erinevaid nimesid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960