Autor: Anu Hellenurme, Eesti Tõusigade Aretusühistu juhatuse esimees • 9. detsember 2021

Kodumaine sealiha meie toidulaual – see ei ole endastmõistetav ega lihtne

Põllumajandustöötajad on läbi aegade olnud väga töökad ja positiivse eluhoiakuga inimesed. Nad on leppinud kitsendustega, on sõltunud poliitilistest otsustest ja konkureerinud vabaturumajandusega, kus ettevõtlustingimused ei ole olnud võrdsed. Nad ei hädalda kunagi ilmaasjata, aga nüüd on olukord sellisesse punkti jõudnud, kus tuleb olukorrast rääkida, et see jõuaks avalikkuseni. Mõelgem kaasa?
Praeguste liha kokkuostuhindade juures saab Eesti seakasvataja iga sea pealt 95 eurot, 40 eurot vähem kui Euroopa kolleeg sama suure sea eest.
Foto: Erik Prozes

Lugu on lihtne. Kui Eesti suuremad ja väiksemad seafarmid massiliselt pankrotti lähevad, seoses vabaturumajanduses olevate tingimustega, siis ei ole enam meie toidulaual kodumaist sealiha. Märkame eriti jõululaual oleva seaprae olulisust. Sel aastal teadlik ostja võib leida veel kodumaist liha, aga kas ka uuel aastal? Kas me lepime sellega?

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960