Millal võib toidu kohta väita, et see on tervislik?
Toitude, sealjuures eelkõige toidulisandite (nt vitamiinid, mineraalained jne) pakendil ja reklaamis võime kohata väiteid, mis rõhutavad nende söömise ja hea tervise vahelist seost või annavad teavet neis sisalduvate tervisele kasulike ainete kohta.
Tasakaalustatud toit sisaldab piisaval hulgal omavahel tasakaalus olevaid toitaineid, nagu valgud, rasvad, süsivesikud, kiudained, vitamiinid ja mineraalaineid.
Foto: Liis Treimann
Väiteid, mis on seotud toitumisalase mõjuga, nimetatakse toitumisalasteks väideteks; neid, mis on seotud füsioloogilise mõjuga, aga tervisealasteks väideteks.
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.